д-р Даниел Божидаров, МБАЛСМ "Пирогов

д-р Даниел Божидаров, МБАЛСМ „Пирогов

В България, както добре забеляза д-р Даниел Божидаров в нашумялата дискусия между медицински специалисти и представител на Министерство на здравеопазването, съществува традиция хората да познават спецификите на чуждата работа много по-добре, отколкото вършат своята – „Кога най-сетне всеки ще говори и ще върши това, което му е работа?“

 

Въпросът за медицинската употреба на канабиса все по-често попада в общественото пространство

 

Представител на изпълнителната власт, а именно главен инспектор в ГД БОП и по съвместителство член на Националния съвет по наркотичните вещества (НЦНВ) казва пред bTV, че няма как да уличи дилър в разпространение, като  убедително се оправдава с неправилно написани закони и съжалява, че не може да прибира малолетните и непълнолетните в затвора – т.е. определено разбира от законотворчество и педагогика, повече отколкото от своята работа.

 

Професорът по право Александър Стойнов , човекът оглавил „екипа”, „изготвил” спорния проект за Наказателен кодекс, пък говори надълго и нашироко за икономика като съжалява, че европейското законодателство отрича смъртната присъда, според професора „по-евтиното наказание. Не се знае на какво са учили студентите по право в Алжир през 60-те години, от които Стойнов е част, но определено не са Основи на хуманистиката. На човек може да му настръхне косата от мнението на този професор за хилядите болни, нуждаещи се от лечение, които според неговия проект трябва да отидат в затвора.

 

И в действителност – вместо да се плащат по 1 300 лв. месечно за младеж, хванат с 1-2 гр. канабис – разбира се, че е по-евтино да се помисли за смъртно наказание.

 

Особено ако сметнем, че предлаганата присъда от 1 до 6 години ще ни струва на нас, данъкоплатците от 15 600 лв (за година) до 93 600 лв (за 6 години) на човек.

 

Данни за употребата сред общото население, според Националния доклад за наркотиците на Министерство на здравеопазването за 2012 г., ние все още нямаме:

„Употреба на наркотици сред общото население. Няма нови данни относно употребата на наркотици сред общото население в България.”  (прочетете на стр. 26)

 

Същото изречение го има и в отчета от 2010 г., но пък статистиките ни, проведени сред ученици и непълнолетни, са многобройни и от година на година бележат твърд ръст в употребата на… какво ли не. Странно е, че в Европа и то именно в тези страни, където имаме най-либерален и разумен режим на наркотичните вещества, и на медицинския канабис в частност – тези показатели намаляват. У нас този процент вече наближава 30%.

 

С проста аритметика може да се сметне, че при 7 000 000 население на България ние трябва да вкараме в затвора около 1 500 000 (МИЛИОН И ПОЛОВИНА ДУШИ), за което ще похарчим 2 340 000 000 лв. НАД ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА! и то, ако ги вкараме по минимална присъда за 1 година.  Ако ли пък имаме предвид, че сегашният капацитет на затворите в България е около 12 000 души, за да стигнем МИЛИОН И ПОЛОВИНА ще ни трябват 1 488 000 нови места в затворите (много подозрителното число 1488 с три нули на края). Ако вярваме на Митко Димитров – нов затвор за 1500 човека ни струва около 200 млн. лева. Продължаваме с аритметиката и делим „новоизпечените престъпници“ (1 488 000)  на 1500 и получаваме остра необходимост  от 992 нови затвора. Всеки от тях на цена 200 млн лв. – и виждаме трудно произносимото, но затова пък символично число 1984 с осем нули отзад. Или близо 200 МИЛИАРДА лв. за нови затвори, които да опазят населението от тези ужасни, вредни  хора, които не ползват  кафе, алкохол и цигари (легални дроги), а коноп, който, никой не знае защо, е нелегален.   Как се случват логическите връзки в главата на алжирския възпитаник от 60-те не е ясно, но е очевидно, че човекът си е сметнал, че вместо да се харчат 200 МИЛИАРДА лв. е много по-евтино да се умножи този милион и половина млади, перспективни българи по цената на едно куршумче, например 0,5 лв за брой и да се съпоставят числата. Очевидно е, че 750 милиона е поне 266 пъти по-малко от 200 милиарда. Човекът явно го е сметнал и сам.

 

На фона на тези многостранно образовани „специалисти удивително адекватно е мнението на гримьора Слав Атанасов, който, се оказва, е по-наясно с положението от тези, на които НИЕ сме поверили грижата за държавата и НАРОДА ни.