Посттравматичен стрес и канабис

Посттравматичният стрес или посттравматично стресово разтройство е силно тревожно разстройство на психиката, което може да се развие след събития, водещи до тежки емоционални и/или психологически травми.

 

Тези травми често са толкова дълбоки, че нарушават естествените психологически механизми и принципи на действие на човешкия разум и логика, до степен, в която индивидът може да започне да изпитва панически и всепоглъщащ страх от най-дребните и незначителни физически или социални фактори.

 

В някои държави, като САЩ, подобно заболяване се счита за степен на инвалидност и непрекъснато се търсят начини то да бъде излекувано, но все още не е въведена ефективна терапия със стабилен успех. Опитите за това продължават, като учените започват да се обръщат към някои „радикални” методики, включително и такива, използващи THC.

 

THC е популярното съкращение на молекулата тетрахидроканабинол – естествено, природно съединение, което е основното психоактивно вещество в канабиса – Cannabis sativa. Развито от растението като естествена защита срещу тревопасни животни и вредители, упойващият му ефект при хората е добре известен със свойството си да влияе на паметта.

 

Разчитайки именно на това свойство, д-р Либерзон, психиатър от университета на Мичиган, разработва терапия за лечение на страхови неврози и посттравматичен стрес, с идеята да ги пребори чрез метода на „паметова екстинкция”.  Тя се състои не в забравянето и потискането на лоши спомени, водещи до психична травма, а с тяхното явно и ярко преживяване под въздействието на THC, когато те могат да бъдат „презаписани” като по-малко травмиращи и плашещи.

 

Научният екип на д-р Либерзон открива, че ендоканабиноидите– естествени за човешкия мозък съединения, участват активно в процеса на формиране на подобни силно емоционални спомени. THC, макар да е външно за тялото съединение, не само наподобява човешките ендоканабиноиди – то усилва и подкрепя тяхното действие при умерена употреба.

 

През януари тази година екипът публикува изследването си в световноизвестния журнал Neuropharmacology, заявявайки, че е постигнат почти пълен успех в третирането на тежкото психично разстройство при всички 14 доброволци, страдащи от посттравматичен стрес. Осланяйки се на добрите си резултати, учените продължават своите изследвания с нестандартната теория, че регулираната от медицинско лице употреба на канабис, комбинирана с консултации и напътствия от опитен психиатър, е начин да се преодолее този и други психологични проблеми.

 

Техните убеждения се подкрепят от фактите: химичните съединения в марихуаната са способни да предотвратят напълно завръщането на изпълнени със страх спомени или да намалят техния интензитет в граници, които се поддават на самоконтрол без допълнителни лекарства и антипсихотици. Антипсихотиците, дори да бъдат предписвани от медицинско лице, често имат тежки странични ефекти и водят до пристрастяване, за разлика от THC.

 

Макар още да не е известен точният механизъм, по който THC въздейства и направлява мозъчните центрове за заучаване и записване на спомени, екипът на д-р Либерзон се доближава все повече до отговор на този въпрос.

 

Въпреки това, те предупреждават: паметта и марихуаната са сложни и криещи опасности материи, не само от научна и здравна гледна точка, но също така и от законова и морална. Специалистите споделят, че както при всяко друго вещество – ключът на полезността е в самоконтролаумереността и модерацията.

 

Източник: Puls.bg
Изследване: Neuropharmacology vol. 64