Резултатите вече са известни и по всичко личи, че законовата забрана за марихуаната е на път да бъде премахната

marijuana_map.0

Източник: MPP

 

Ето кратко обобщение на изхода от поредния вот с историческо значение:

 

 

* Орегон и Аляска станаха съответно третия и четвъртия щат, които ще легализират марихуаната за лица, навършили 21 години, и ще създадат системи за правната регулация и облагането ѝ с данъци, подобно на алкохола.  Над 54% от гласоподавателите в Орегон са одобрили мярка 91, а предложената за гласуване мярка 2 в Аляска е била одобрена с резултат 52% „за“ срещу 48 % „против“. MPP (Marijuana Policy Project) има най-голям принос в кампанията за премахване на забраната в Аляска – както финансов, така и чрез осигуряване на човешки ресурс в лицето на служителите на организацията.

 

* Гласоподавателите във Вашингтон, окръг Колумбия одобриха законодателна инициатива 71 с резултат 65 срещу 28 процента, която цели премахването на всички санкции за притежание и домашно отглеждане на ограничени количества марихуана от пълнолетни лица на 21 или повече години. Исторически това е най-високият процент подкрепа, печелен някога от инициатива за реформи в политиката за марихуаната!

 

* Гласоподавателите в Южен Портланд, Мейн одобриха с 52%  мярка, чрез която градът става вторият на Източното крайбрежие на САЩ, както и вторият голям град в щата Мейн, въвел местна легализация на марихуаната за пълнолетни лица. В подкрепа на подобна инициатива в Люистън се обявиха 45% от хората с право на глас и макар че не бе приета, тя спомогна за широкото отразяване на въпроса от медиите и за обществен диалог. MPP бе начело и на двете кампании, както и на успешната миналогодишна кампания в Портланд, с цел да осигури подкрепа за инициатива за легализация в целия щат през 2016 г.

 

 

* Близо 58% от гласоподавателите във Флорида одобриха законодателно изменение № 2, чрез което тежко болните щяха да получат възможност за достъп до медицинска марихуана по препоръка на лекуващите ги лекари. За жалост крайният резултат не бе успешен, тъй като за приемането на такова изменение е необходимо 60% одобрение. Поддръжниците на инициативата се ангажират през следващата година да продължат усилията си за приемане на закон за медицинската марихуана в законодателния орган и ако е необходимо, да настояват за референдум през 2016 г.

 

 

* 14 окръга в Масачусетс гласуваха утвърдително по поставени конкретни въпроси на държавната политика, с които искат от представителите от техния щат да подкрепят легализирането на марихуаната за пълнолетни лица. Макар че не са правно обвързващи, тези въпроси  подготвят почвата за инициатива чрез щатски референдум за регулиране на марихуаната подобно на алкохола, която ще бъде подкрепена от MPP.

 

 

* Гласоподавателите от градовете Сагинау, Порт Хюрън, Маунт Плезънт, Бъркли, Хънтингтън Уудс и Плезънт Ридж в щата Mичиган одобриха мерки за намаляване или отпадане на санкциите за притежание на марихуана.

 

 

* Остров Гуам стана първата територия под юрисдикцията на САЩ, одобрила инициатива, която ще позволи на тежко болните ѝ жители да използват медицинска марихуана за терапия на инвалидизиращи заболявания.

Тези победи опровергават твърденията на опонентите, че гласоподавателите се колебаят в подкрепата си за легализация на марихуаната, и вещаят благоприятен изход за бъдещите инициативи.

Усилията на MPP, както и тези на останалите организации за реформи в политиката относно марихуаната, са движени от подкрепата на всички хора.

 

Източник: MPP