Медицинската марихуана спасява дете болно от рак

 

Малкият Лендън Ридъл след успешната терапия с медицински канабис

Малкият Лендън Ридъл след успешната терапия с медицински канабис

„Мисля, че химиотерапията в комбинация с намесата на употреба на канабис го запазиха жив.”, казва майката, Сиера Ридъл от Юта.

 

За да спаси малкия Лендън, тя се премества да живее в щата Колорадо, където може свободно да ползва медицинска марихуана, за да лекува детето си.

 

„Започнахме химиотерапията, но почти никой не вярваше, че детето ми ще оцелее. Вероятността да преживее следващия ден беше много малка – около 8%”, споделя Сиера. На тригодишна възраст на Лендън му диагностицират остра лимфобластна левкемия – рак на кръвта и костния мозък. Процедурите от химиотерапията довеждат Лендън до постоянно гадене, повръщане, трудна подвижност и затруднения на говора. Сиера открива медицинската марихуана, но за да може да се възползва от лечебните ѝ свойства се налага да се премести в щат, където канабисът се използва в медицината.

 

Прилагането на медицинска марихуана позволява да се намали броят на токсичните процедури химиотерапия

 

Девет месеца след изключителното лечение, детето е напълно здраво, което потвърждават лекуващите го доктори.

 

„Искам Лендън да знае, че сме направили всичко, което е по нашите сили, и сме се постарали да го защитим. Искам той да знае, че сме готови да излезем в битка за нашето тригодишно дете.” решително заявява Сиера.

 

Филмът на CNN представя световноизвестния неврохирург – д-р Санджай Гупта, който разглежда случая на детето, както и коментира резултатите с лекуващите Лендън доктори и други специалисти в медицината.

 

Д-р Санджай Гупта през 2009 г. отказва поста на главен лекар на САЩ, като избира семейството и медицинската практика пред административната длъжност. От тогава той активно се занимава и с просветителска дейност, водещ колумнист е в списание „Тайм”, прави предавания с медицинска насоченост по CNN и CBS News, пише книги и публикува статии.

 

Д-р Гупта е включен в списъка на 10-те най-влиятелни знаменитости според списание „Форбс” през 2011 г.