Zach Klein Flickr

 

Нови изследвания, използващи опитни мишки, разкриват, че при повечето хора в риск марихуаната може да помогне да се предотврати появата на еректилна дисфункция.
 
Високият холестерол често е причинителят на еректилна дисфункция, известна още с общото название импотентност. При експерименти с опитни мишки с високи нива на холестерола (хиперхолестеролемия) швейцарски учени обаче успяха да намалят вредата, свързана с появата на ерекция. Това пише канадският сайт Leaf Science.
 
Откритието, също така публикувано и в Clinical & Developmental Immunology, описва как таргетирането на канабиноидните  рецептори, в случая CB2 (канабиноиден рецептор 2), „намалява генетичните характеристики, асоциирани с еректилната дисфункция при хиперхолестеролемични мишки.“

 

В сравнение с нелекуваните мишки, след триседмичен период на третиране тъканни проби от мишките, страдащи от това, показват понижени нива на фиброза (неестествено наслояване на съединителна тъкан) и други свързани с хорестерола наранявания. Това добави Leaf Science.

 

Цялото изследване PDF