Знаме Минесота

 

Сейнт Пол, Минесота – Във вторник Сенатът на Минесота одобри законопроект, който легализира употребата на медицинска марихуана и е много по-амбициозен от този, който губернатор Марк Дейтън  и правоприлагащите органи казаха, че биха подкрепили.

 

Наредбата, приета от сенаторите чрез двупартиен вот с 48 на 18 гласа, ще позволи на пациентите да използват марихуана под всякаква формата: от хапчета до олио и изпарения, за да облекчат симптомите си. Броят на гласовете, чрез които мярката бе одобрена, е достатъчен, за да преодолее потенциално вето, наложено от Дейтън. В петък се очаква Камарата да вземе решение относно мярката за легализиране на медицинска марихуана.

 

21 американски щати, както и Вашингтон (Окръг Колумбия), вече легализираха употребата на медицинска марихуана.

 

Правоприлагащите органи в Минесота се противопоставят на всяко предложение, което ще позволи растението да достигне до ръцете на пациентите. Те смятат, че легализирането на притежанието на марихуана, дори и за медицински цели, ще доведе до по-широко разпространение на наркотика. Полицията, съдебни прокурори и шерифи казват, че освен всичко останало, тази мярка ще доведе и до повече пътни инциденти, предизвикани от наркотика, а в крайна сметка марихуаната ще стигне и до ръцете на децата.

 

„Силно се противопоставяме на предложението на Сената“, каза Денис Флаърти, изпълнителен директор на „Асоциацията на полицията и служителите на реда в Минесота“.

 

„Законопроектът на Камарата е много по-различен. Той не позволява притежанието на чиста марихуана. В законопроекта на Сената обаче, на пациентите е позволено притежанието на до 2,5 унции (70 грама) марихуана.“

 

Флаърти похвали и по-затегнатия контрол при предложения от Камарата законопроект. При него пациентите могат да се сдобият с медицинска марихуана само от едно определено за това в щата място. Законопроектът на Сената предвижда 55 центрове за лечение, които ще отглеждат, събират реколтата и разпространяват марихуана от началото на 1-ви юли 2015 година.

 

В понеделник Дейтън заяви, че мнението на правоприлагащите органи е само част от факторите, които ще вземе под внимание, за да определи крайното си становище.

 

„Дали на хората, които се нуждаят от помощ, ще им бъде помогнато? Дали хората, които се нуждаят от защита, ще бъдат защитени?“, попита Дейтън.

 

Много пациенти, употребяващи медицинска марихуана считат, че забраната за пушене е недалновидна. В определени случаи, като например гадене, предизвикано от химиотерапия, пациентите са неспособни да приемат лечебното средство под формата на хапчета или олио. Пушенето е метод, който осигурява незабавно облекчение и не изисква закупуването на скъп вапорайзер, чрез който могат да се снабдят с необходимата доза, казват те.

 

„Вапорайзерът е обременяващ“, казва 47-годишният Пат МакКлилън, жител на Бърнсвил , който е използвал такъв уред, за да лекува своята митохондриална миопатия (вид мускулна дистрофия).

 

„Трябва да се използва с две ръце, а по-качествените, които не се чупят бързо, струват между 500 и 700 долара.“

 

Няколко републикански сенатори и Семейният съвет на Минесота (неправителствена организация, базирана в Минеаполис) се съпротивиха на законопроекта. Те смятат, че първо Американското управление за контрол над храните и лекарствата трябва да одобри употребата на марихуана с медицински цели, преди щатът да я легализира.

 

„Ако ще слушаме някой, просто защото твърди, че е доктор, защо не разчитаме и на змийски отрови, кръвопускане и така популярното лечение с пиявици,“ попита по време на дебата сенатор Уорън Лимър от R-Maple.

 

Привърженици на легализацията, включително доктори, учени, законодатели от Минесота и родители на болни деца, считат че в продължение на години доказателствата от много щати, където медицинската марихуана е легална, са показателни затова, че наркотикът облекчава болничните симптоми, когато никое друго лекарство не помага. Освен това, според тях, американската Администрация за борба с наркотиците и Националният институт за злоупотребата с наркотици продължават да възпрепятстват провеждането на проучвания, свързани с медицинската марихуана, тъй като тя е класифицирана като един от най-опасните наркотици. Точно за това съществуват толкова малко изследвания, одобрени от правителството.

 

Предложението на Сената ще повери на Министерството на здравеопазването в Минесота задачата да приложи програмата за медицинска марихуана в щата.

 

Пациентите трябва да кандидатстват за идентификационна карта със снимка и да отговарят на определен списък с болнични заболявания, причинени от състояния включващи епилепсия, рак и глаукома. Пациентът трябва да бъде прегледан от лекар или остеопат. Той трябва да потвърди писмено своето мнение, че пациентът може да има полза от лечение с марихуана.