От Стийв Елиът

Майки за марихуана

Банер на организацията „Майки за марихуана“

Докато употребата на марихуана сред тийнейджърите се увеличава от 2005 г. насам, анализът на данни от 1993 г. до 2009 г. не намери доказателства, които да свържат легализирането на медицинска марихуана с увеличената употреба на трева сред гимназистите. В действителност данните сочат, че употребата на тази билка сред тийнейджърите всъщност намалява след легализирането на медицинския канабис.

 

Налице са анекдотични доказателства, че медицинската марихуана пробива път към тийнейджърите, но няма статистически сведения, че легализирането увеличава вероятността за употреба„, твърди Даниел И. Рийс, професор по икономика в Университета Колорадо Денвър, докладва Science Codex.

 

Д. Марк Андерсън

Д. Марк Андерсън,
Асистент-професор по икономика в Университета в щата Монтана, съавтор на изследването

Д. Марк Андерсън, асистент-професор по икономика, Университета в щата Монтана. Рийс е съавтор на изследването с Бенджамин Хансен, асистент-професор по икономика в Университета в Орегон, и Д. Марк Андерсън, асистент- професор по икономика в Университета в щата Монтана.

 

Двамата професори наблягат на връзката между легализирането на канабиса за медицински цели и употребата на марихуана, използвайки представителни данни от страната за гимназисти от Проучването на рисковото поведение на младежта (YRBS) за 1993-2009 г. –  период, по време на който 13 щата, включително Аляска, Калифорния, Колорадо, Хавай, Мейн, Невада, Орегон и Вашингтон, легализират медицинска марихуана.

 

Седемнадесет щата и окръг Колумбия вече са легализирали канабиса за медицински цели. В очакване са още седем.

 

„Този резултат е важен, имайки предвид, че федералното правителство наскоро увеличи усилията си за закриването на диспансери за медицинска марихуана“, каза Хансен, който изучава рисково поведение при юноши и възрастни. „В действителност, данните често показват отрицателна връзка между легализирането и употребата на марихуана.“

 

Даниел И. Рийс

Даниел И. Рийс

Гил Керликовски, Директор на Националната служба за борба с наркотиците (ONDCP), и други федерални служители твърдят, че легализирането на медицинската марихуана е довело до увеличаване на употребата на марихуана сред тийнейджърите в САЩ и са се насочили към диспансери, работещи в близост 1 000 фута до училища, паркове и детски площадки.

 

Употребата на марихуана от десето- и дванадесетокласници се е повишила през последните три години, според доклада на „Мониторинг на бъдещето: Национални Резултати за употребата на наркотици сред подрастващите“ от 2011г., който се изготвя всяка година от Института за социални изследвания Мичиган. Според доклада, проучил 46 700 ученици в осми, десети и дванадесети клас в 400 средни училища, около един на всеки 15 ученици от горните класове пуши марихуана почти ежедневно.

 

Проучването от 2012 г. „Медицинската Марихуана и употребата на марихуана сред тийнейджърите“ в момента е нерецензирано. Наличен е работен документ, предоставен от Института за изследване на труда (IZA), частен  независим изследователски институт с нестопанска цел със седалище в Бон, Германия. IZA провежда международно ориентирано изследване на пазара на труда.

 

Документът е наличен онлайн на: www.iza.org

 

Бенджамин Хансен

Бенджамин Хансен,
Университета в Орегон: „В действителност данните често показват отрицателна връзка между легализирането и употребата на марихуана“

Учените са изследвали връзката между легализирането на медицинската марихуана и различните резултати, включително употребата на марихуана в училище – дали на запитаните хора са предлагани наркотици на територията на училищата, употребата на алкохол и употребата на кокаин.

 

Техните резултати не предоставят доказателства, че легализирането е довело до увеличаване употребата на марихуана в училище, предлагането на наркотици на територията на училищата, или използването на други вещества.

 

В допълнение към Проучването на рисковото поведение на младежта, учените изготвят YRBS данни за периода от 1993 г. до 2009г. и данни от Националните Надлъжни изследвания на младежта 1997 г. (NLSY97).

 

Нито един от тези източници не предоставя доказателства, че употребата на марихуана сред тийнейджърите се увеличава с легализирането на медицинската марихуана.

 

The YRBS и NLSY97 съдържат информация относно употребата на марихуана от запитаните. Изследователите също така анализират (TEDS), съдържащ информация за това дали пациентите с федерално финансирано лечение с наркотици са реагирали положително на теста за марихуана при постъпването. Резултатите предполагат, че легализирането на медицинската марихуана не е свързано с пациентите от 15 до 20-годишна възраст, тествани положително за канабис.

 

„Ние сме уверени, че употребата на марихуана от тийнейджъри не се увеличава, когато един щат легализира медицинската марихуана“, казва Андерсон от Монтана, който изучава икономика на здравеопазването, рисково поведение и престъпността.

 

Цялото изследване (PDF)