“Страничен ефект” означава вторичен, нежелан ефект. Страничните ефекти на фармацевтичните лекарства са пословично плашещи, а твърде често – и фатални. Листовките за повечето антидепресанти например съдържат предупреждение, че употребата им може да доведе до мисли за самоубийство, особено при младите хора. Сред другите често срещани странични ефекти  на антидепресантите са:

 

 • гадене
 • повишен апетит и увеличаване на телесното тегло
 • загуба на сексуалното желание и други сексуални проблеми, като еректилна дисфункция и намаляване на способността за достигане до оргазъм
 • отпадналост и сънливост
 • безсъние
 • сухота в устата
 • замъглено зрение
 • запек
 • замайване
 • безпокойство
 • раздразнителност
 • тревожност

 

Обезпокоителен е фактът, че „един на всеки пет възрастни американци(не намерихме статистика за България) приема някакъв вид лекарство за психично заболяване – лекарство за намаляване на тревожността, антидепресант, антипсихотичен медикамент или друго. Въпреки това обаче дългосрочна ремисия се наблюдава едва при 15 процента от пациентите, които се лекуват от депресия с помощта на медикаменти.”

 

Не всички странични ефекти са отрицателни

 

И така, как стои въпросът със страничните ефекти на канабиса? Има ли такива? Кои от тях са по-слабо изявени в сравнение с неконтролируемия глад и склонността към излежаване и следователно биха могли да останат пренебрегнати и неоползотворени? Какво би било, ако картата ви за медицинска марихуана се окаже и временна, съзнателно (по желание) избрана врата към едно оптимално състояние на ума, което невролозите  наричат “свръхфокусиране на съзнанието”?

 

“Свръхфокусирането на съзнанието означава да се реагира на знаците на вселената. Когато човек е в такова състояние, се носи на вълните на силата на Живота. Става дума за осъзнато доверие и пълно взаимодействие с онова, което ни се разкрива.” – Даниел Лапорт

 

Разбира се, тази картина противоречи на баналния комичен образ на „лишения от всякаква амбиция тревоман“, който не може да намери стимул за каквото и да било. Всъщност невроанатомията може да допринесе за изясняване на гравитационното притегляне между марихуаната и хората, които избират да я употребяват. То е същото като онова, което изпитват монасите, мистиците, медитиращите, йогите, плетачите, градинарите, сърфистите, програмистите, планинарите, скиорите, писателите, художниците, музикантите и творците изобщо, които просто жадуват за пълно потапяне в това, което правят, и в настоящия момент.  Това е скритата награда, която освободеното съзнание носи, това е и приятният страничен ефект на канабиса – пълно обсебване и дълбоко вглъбяване в занимание, което ни носи вътрешно удовлетворение и мобилизира способностите ни точно толкова, колкото е необходимо, като освен това ни дава:

 

 • гъвкаво усещане за време – понякога това е удължаване, а друг път скъсяване на мига
 • необикновени способности и изостряне на възприятията
 • хиперсъсредоточеност и необичайно състояние на ума
 • превръщане на рутинното в приятно
 • наслада от момента, докато го изживяваме, вместо натрапчиви мисли за болезнено  минало или плашещото бъдеще

 

Изследванията сочат, че състоянието, което всеки от нас би желал да постигне, се дължи на забавяне, а не на ускоряване

 

Изброените по-горе „подобрения“ в мозъка са резултат от “временна хипофронталност.” Неврологът Арне Дитрих (Arne Dietrich) достига до твърдение, което е научно прието, а именно , че състоянията на промяна на съзнанието се дължат на временно забавяне  (а не на ускоряване) на определени процеси в префронталната мозъчна кора. Това дава възможност за постигане на свръхконцентрация, при която се изключва нерелеватната информация и вниманието се фокусира върху вникване в детайли, които обичайно остават незабелязани.  Когато съзнанието ни е в нормално състояние, обикновено не филтрираме затормозяващите ума обективни дадености достатъчно последователно, за да преминем отвъд повърхностното, непълно съзнаване.  Но при промяна на функциите на фронталните дялове на мозъка периферните впечатления и идеи се свързват помежду си по-бързо (т.нар. „латерално“, или нестандартно, мислене), и то по неочаквани начини.

 

Михай Чиксентмихай (Mihály Csíkszentmihályi) е силно разтърсен от разрухата по време на Втората световна война, на която става свидетел като малък, и не спира да си задава въпроса “Защо си струва да живеем?” Този въпрос го кара да търси отговори за това къде се корени щастието и защо в периоди на ужасяващи изпитания някои успяват да съхранят здравия си разум, смелостта си, целта и смисъла в живота си. Състоянието на съзнанието, което той изучава в своето революционно научно изследване , е наречено  “flow” (в буквален превод на български – „поток, прилив“) – или т.нар. „психология на оптималното преживяване“, тъй като много от хората, които той интервюира, описват най-щастливите си моменти като усещане за лекота, подобно на чувството, което човек изпитва, когато се носи по течението на водата.

 

Постигане на свръхфокус чрез медицинска марихуана

 

Силен верижен поток от неврохимични вещества допринася за създаването на подходящата среда в мозъка. Стивън Котлер (Steven Kotler ) и Джейми Уийл (Jamie Wheal) формулират дефиниция за свръхфокусираното съзнание като „оптимално състояние на съзнанието, при което се чувстваме и функционираме по-възможно най-добрия начин.“

В такова състояние в мозъка се освобождават химически вещества, които ни карат да се чувстваме добре – като серотонин, допамин и андамин – и които забавят някои функции и усилват други.  Пример за това е моментното „замлъкване“ на „вътрешния ни критик“, когато сме в състояние на свръхфокусирано съзнание. Колко освобождаващо! И колко благоприятно за творческите усилия! Какво би станало, ако впрегнете така извисения си ум в творчество и новаторство?

Ако сте пациент, който употребява медицинска марихуана и дозата, която приемате, има осезаемо психоактивно въздействие върху вас, разполагате с изключителната възможност да изследвате и оползотворите тази допълнителна характеристика на своето лекарство. Мнозина от хората, които копнеят да изпитат това състояние, са лишени от законен достъп до шанса да опознаят и разширят собственото си съзнание.

Логично е да очакваме с развитието на пазара на медицинска марихуана да се увеличат и любопитството и опита на пациентите по отношение на начина, по който я употребяват. Трупайте опит за различните видове действие на марихуаната, възползвайте от многобройните ѝ преимущества, докато лекувате заболяването си и едновременно с това изучавате по разумен и продуктивен начин ефекта ѝ върху себе си и оптималното състояние на съзнанието.

 

Източник: Medical Jane