Марихуаната влияе на паметта

Мишките, на чиито неврони са премахнати канабиноидните рецептори след приемане на ТНС,„забравят” точно толкова, колкото нетретираните мишки; и двете групи не могат да запомнят къде е скритата платформа в съд с вода. Когато обаче се отстранят канабиноидните рецептори от астроцитите (вид глиални клетки), мишките намират платформата, независимо че са приели THC.

 

Това изследване показва, че астроцитите играят основна роля при работната памет и че ролята на невроглиата в менталната активност е била подценявана. До този момент на глиялните клетки се гледа почти като на „лепилото”, което свързва и обслужва невроните.

 

Въпреки че последните изследвания показват, че глията е включена в много подсъзнателни процеси, това е едно от първите убедителни изследвания, които показват, че глията играе главна роля в съзнателното мислене.

 

„Много вероятно е астроцитите да имат много повече функции, отколкото си мислим”, казва ръководителят на изследването Джовани Марсикано от университета в Бордо (Франция). „Тяхната роля в познавателния процес все още не е разкрита.”

 

Доколкото THC облекчава болката чрез невронните канабиноидни рецептори, би било възможно да се създаде ТНС лекарство, което влияе на невроните, но не и на невроглията. Тaкова лекарство ще  облекчава болката, без да влияе на паметта и ще е подходящо за пациенти, които не искат да се нарушава познавателният им капацитет.

 

Източник: scientificamerican.com