Забраната на употреба на канабис е толкова неефективна, колкото въвеждането на Сухия режим в САЩ през 20-те години на миналия век. Прохибицията се е доказала като неработещ механизъм, а тук ще ви представим петте причини, защо трябва да бъде позволен легалният достъп до растението.

 

1. Хората не трябва да бъдат наказвани за употребата на вещество, което е по-безвредно от алкохола и цигарите.

 

Редица проучвания са доказали, че алкохолът и тютюнът са по-токсични, вредни и пристрастяващи от марихуаната. Освен това е установено, че употребата на алкохолни субстанции често може да доведе до пристъпи на агресия или неразумни постъпки, например. Не казваме, че възрастните не трябва да пият алкохол, но не намираме логическо обяснение защо употребата на канабис е забранена.

 

Марихуана срещу тютюн

 

2. Органите на реда трябва да насочат усилията си в решаването на по-сериозни престъпления вместо да преследват възрастни за притежание на марихуана.

 

Около 750 000 души са били арестувани за престъпления с канабис през 2012 година само в САЩ – 87% от тях заради притежание. Това са 750 000 пъти, в които полицай е прекарал част от времето си, за да извърши арест и евентуално да се яви в съда. Това са 750 000 пъти, в които прокурор се е срещнал с обвиняемите в съда. В същото време изключително много насилствени престъпления и кражби на недвижими имоти остават безнаказани.

 

3. Настоящата забрана на канабиса води до по-високо търсене на черния пазар, което увеличава приходите му и създава още работа за наркокартелите и престъпниците.

 

Марихуана

 

Регулацията на канабис ще постави продажбите на растението в ръцете на бизнеса. Марихуаната ще се произвежда, пакетира и продава от оторизирани търговци, а правителствата ще събират такси, които ще се превърнат в добър приход. Възрастните ще закупуват растението легално, което ще унищожи черния пазар. Това ще предостави и много нови работни места, както и бизнес възможности за различните индустрии. Ще бъдат нужни предприемачи, електротехници, счетоводители, индустриални работници и така нататък.

 

4. Съществуват куп доказателства, демонстриращи потенциала на канабиса да повлиява позитивно върху редица заболявания.

 

Медицинският канабис не е токсичен и има много по-малко странични ефекти от повечето медицински лекарства – особено от болкоуспокояващите. Според много пациенти, марихуаната е много по-ефикасен техен заместител.

 

Ако това растение може да облекчи симптомите на болести като рак, СПИН и силна хронична болка, е напълно неоснователно то да бъде нелегално. Освен легализация, са нужни и все повече проучвания над медицинските ползи от канабиса.

 

5. Обществото иска легализация.

Mарихуана

Редица проучвания на общественото мнение по темата за декриминализацията на канабиса показват подкрепата на хората. 23 американски щати вече прокараха закони, позволяващи на пациенти да използват коноп с медицински цели без да се смятат за престъпници. В близките години се очаква и останалите щати да направят същото.

 

Време е законодателството да се „вслуша“ в желанията на обществото и веднъж завинаги да сложи край на забраната.

 

Източник: Voices of Liberty