Дания

Пациентите в 23 американски щати и няколко държави в Западна Европа (Холандия, Франция, Португалия и Испания) вече имат свободен достъп до медицинската марихуана, а в Дания това тепърва се очаква да се случи.

 

До момента в страната е позволена употребата на до две лекарства, съдържащи канабиноиди (Маринол и Сативекс), но те се предписват само за хора, страдащи от множествена склероза или определени типове рак.

 

Датският вестник Information се захвана с темата за канабиса и започна да публикува поредица от интервюта с датчани, които страдат от различни заболявания, но или нямат правото да използват легално двете лекарства с канабиноиди, или считат, че те не са толкова ефективни, колкото пушенето или приемането на канабис с храна. Много са избрали да нарушават закона и се снабдяват с марихуана нелегално, за да се лекуват сами.

 

В отговор на публикациите на вестника, политици от крайно леви и крайно десни партии (като Enhedslisten и Dansk Folkeparti) изразиха своята подкрепа към идеята за легализиране на медицинския канабис в Дания.

 

„Не виждам защо растението трябва да бъде нелегално, ако помага на хората.“

 

Това каза здравният говорител на партията Dansk Folkeparti в интервю за вестника. „Хероинът и морфинът могат да бъдат закупени с медицинска рецепта, но когато стане дума за медицинска марихуана се появяват опасения, че тя ще доведе до по-широка употреба на улицата. В това просто няма смисъл.“

 

Хоаким Олсън, говорител на либертарианците Liberal Alliance (LA), каза пред вестник The Copenhagen Post, че неговата партия ще подкрепи всяко предложение за декриминализация на медицинската употреба на канабис в страната.

 

Здравният говорител на Enhedslisten пък заяви: „Когато трябва да се борим със заболявания, за които няма друго ефективно лечение, а медицинската марихуана може да помогне на пациентите, то тогава здравните органи трябва да приемат всяка една възможност за помощ.

 

Трудно ми е да си представя ситуация, в която датската здравна система отказва да се интересува от успешни начини за лечение на рак. Сякаш властите автоматично отказват да говорят по темата за медицинския канабис и да проучат по-обстойно нещо, което може да работи в тяхна полза.“

 

Източник: The Copenhagen Post