Доктор Медицинска марихуана

 

Медицинска употреба на Марихуана — Анкетни резултати

 
от Джонатан Н. Адлер и Джеймс А. Колбърт
 The New England Journal of Medicine
 
(The New England Journal of Medicine  е най-старото периодично медицинско списание в света, то е и най-четеното, най-цитираното и най-влиятелно издание по обща медицина на планетата)
 
Читатели скоро се включиха в разгорещен дебат относно употребата на медицинска марихуана. Системата за помощ за взимане на решение „Клинични решения“ притежава една интерактивна функция, чрез която експерти дискутират спорна тема и читателите гласуват и коментират. Чрез нея представихме случая на Мерилин, 68-годишна жена с метастатичен рак на гърдата. Допитахме се, дали да й предпишем марихуана, за да облекчим симптомите ѝ. За да дефинираме този проблем, поканихме експерти, които да изразят своите гледни точки спрямо медицинската употреба на марихуана. Дж. Майкъл Бостуик, доктор по медицина и професор по психиатрия в Майо Клиник, предложи употребата на марихуана, „само когато традиционните възможности са се провалили в опита за лечение на пациенти, които са изцяло уведомени за тези методи по време на текущите терапевтични взаимоотношения”.
 
Гари М. Рейсфиълд, доктор по медицина от Университета на Флорида, специалист в анестезиология и управление на болката (алгиатрия), и Робърт Л. Дюпонт, доктор по медицина, заеха контрапозиция със заключението, че „съществува малка научна обосновка”, за да одобряват лекарите пушенето на марихуана, като метод на медицинска терапия.
 
Изненадващи за нас бяха резултатите от проучването и коментарите, като 76% от участвалите са гласували в полза на употребата на марихуана за медицински цели, въпреки че е забранена в повечето държави. Общо 1446 гласа бяха дадени от 72 държави и 56 щата и провинции в Северна Америка, придружени със 118 коментара. Въпреки глобалното участие, множеството от вотовете (1063) са на хора от САЩ, Канада и Мексико. Имайки предвид, че Северна Америка представлява само мнозинство от генералния брой онлайн читатели на журнала, този наклон при гласуването подсказва, че тази тема на „Клинични решения“ разпалва още огъня измежду  читателите от Северна Америка на фона на останалите, които пребивават другаде. Анализът на гласовете от всички региони на Северна Америка показват, че 76% от гласувалите подкрепят медицинската марихуана. Всички щати и провинции с поне 10 гласували участника подкрепят медицинската марихуана с повече от 50%. Изключение прави само щатът Юта. Само 1% от общо 76 гласували от Юта подкрепят медицинската марихуана. Пенсилвания демонстрира другата крайност – 96% от 107 гласували са „За“ медицинската марихуана.
 
Други територии, освен Северна Америка, също участваха активно в гласуването, например Латинска Америка и Европа, като цялостните резултати бяха сходни с тези на Северна Америка – 78% от гласувалите подкрепят консумацията на медицинска марихуана.

 

Всички държави, от които са гласували 10 или повече участници, показват резултати  50% или повече в подкрепа на медицинската марихуана. Само 43 гласа от Азия и 7 от Африка твърдят, че в тези континенти темата не се резонира толкова, колкото останалите проблеми.
 
Откъде идва тази солидна подкрепа на медицинската марихуана?

 

Вашите коментари показват, че индивидуалните възгледи са толкова противоположни, колкото тези на експертите. Лекари, които застават зад медицинската марихуана, често се фокусират върху факта, че отговорността им е да облекчат болката. Мнозина посочиха известните опасения: предписването на наркотици, подкрепянето на избора на пациента или описването на лични случки на пациенти, които се възползват от употребата на марихуана. Тези, които се противопоставиха на употребата на медицинската марихуана, набелязаха липсата на доказателства и произход, несъответствие на дозата и опасения от странични ефекти, като например психоза. Често срещан в дебата беше въпросът дали марихуаната спада към компетентността на лекарите, или дали субстанцията трябва да бъде легализирана и пациентите трябва да избират сами за себе си, дали да се възползват от тази възможност.
 
Накратко, мнозинството от клиницистите ще препоръча употребата на медицинска марихуана при определени обстоятелства. Голям брой от гласовете от всички територии изискаха повече проучване, за да се подкрепи дискусията с по-аргументирани доказателства. Попълнените формуляри, предоставени от авторите, са достъпни към пълния текст на тази статия на NEJM.org.