Аманда РеймънSteve Elliott 15 април,  2013

Научно изследване, публикувано в Harm Reduction Journal докладва, че марихуаната е ефикасен и безопасен заместител на алкохола и предписваните лекарства.

 

“Хората биха могли да заместят алкохола с канабис, ако канабисът беше социално приет и достъпен”

 

Изследването е от 2009 и е проведено от изследователи от Калифорнийския Университет, Бъркли. Резултати: 40% от употребяващите марихуана заявяват, че чрез марихуаната контролират зависимостта си от алкохол, 66% употребяват марихуана вместо предписани лекарства, а 26% казват, че марихуаната им помага да се предпазят от твърда дрога като кокаин, хероин и амфетамин, продавана по улиците.

 

​”Този подход може да се използва при злоупотреба с алкохол.”, казва ръководителката на екипа Аманда Рейман.”Хората биха могли да заместят алкохола с канабис, който е по-безопасен и с по-малко негативни странични ефекти от алкохола, ако канабисът беше социално приемлив и достъпен”.Според Рейман това заместване „може да стане разумна алтернатива на абстиненцията за онези, които не могат или няма да  спрат използването на психоактивни субстанции.“

 

Рейман и колегите й докладват, че 65% от хората съобщават, че използват канабис като заместител, защото има по-малко вредни ефекти от алкохола, твърдите наркотици или предписваните лекарства; 34%, защото към него по-трудно се изгражда зависимост, а 57% го използват марихуана, защото осигурява по-добър контрол на симптомите.

 

Книгата на д-р Рейман за медицинската марихуана“Обществената подкрепа за легализирането на марихуаната за удоволствие нараства и остава висока за използването й като лекарство”, казва Рейман.  “Надяваме се, че общественият интерес ще доведе до по-голяма подкрепа за изследванията и премахване на сега съществуващите бариери, като принадлежността на канабиса към Група I.”

 

Изследванията на д-р Рейман са насочени към изучаване и оценка на диспансерите за медицински канабис, както и върху използването на канабиса като заместител на алкохола и твърдата дрога.

 

www.harmreductionjournal.com