От Р. Скот Репълд (R. Scott Rappold)

Редактирано от д-р Майкъл У. Смит (Michael W. Smith)

webMD

 

Лекари и медицинска марихуана

Снимка: medicalmarijuanagroup.ca
http://medicalmarijuanagroup.ca/physicians/

Според мнозинството лекари, участвали в нова анкета на уебсайта Medscape на компанията WebMD, медицинската марихуана може донесе реални ползи за пациентите и трябва да се легализира в национален мащаб.

 

Уебсайтът за здравни специалисти на WebMD е извършил допитване до 1 544 лекари, тъй като над 10 щата обмислят законопроекти за легализиране на медицинската марихуана. Тя вече е легална в 21 щати и във Вашингтон, окръг Колумбия.

 

Резултатите от анкетата показват солидна подкрепа за инициативите за легализация, като повечето лекари смятат, че медицинската марихуана в техните щати трябва да бъде легална. Те са посочили, че тя трябва да е възможна алтернатива за пациентите. В анкетата са участвали лекари от 48 щата, практикуващи над 12 различни медицински специалности.

 

Твърденията за ползите от марихуаната за здравето

 

Липсват достатъчни на брой  дълбоки медицински изследвания за здравните ползи от марихуаната. Изследователската научна дейност до момента е ограничена, тъй като марихуаната е включена от федералното правителство в Списък I, който съдържа определените като най-опасни вещества „без признато медицинско приложение и с висок потенциал за злоупотреба“.

 

Но с увеличаването на броя на щатите, легализирали марихуаната, лекарите натрупаха сведения относно въздействието ѝ, които обхващат период от близо двадесет години, което вече е достатъчно да се направят съответните изводи. Драматичните разкази за семейства, които се местят в Колорадо заради специален сорт марихуана, с който да лекуват  епилепсията на децата си, засилиха призивите за провеждане на повече научни изследвания.

 

Наскоро Фондацията за борба с епилепсията (Epilepsy Foundation) настоя DEA да отслаби ограниченията относно марихуаната, за да може тя да бъде добре проучена. Такъв призив отправиха и двама видни изследователи на епилепсията в неотдавнашен брой на вестник „Ню Йорк Таймс“.

 

„Медицинската общност ясно заявява подкрепата си за марихуаната

 

като възможен вариант на терапия при определени заболявания. На практика много лекари вече я предписват. Данните показват ясно желание DEA да отслаби ограниченията върху научните изследвания, за да се извършат допълнителни проучвания, които по категоричен начин да докажат кога медицинската марихуана може да помогне и кога – не“, съобщава главният редактор на  WebMD д-р Майкъл Смит.

 

Освен при епилепсия, медицинската марихуана често се използва и при хронични болки вследствие на наранявания или заболявания като рак, множествена склероза, психични заболявания, както и при гадене, причинено от някои видове лечение.

 

Отговорите на лекарите

 

По-долу са представени резултатите от анкетата за медицинската марихуана сред лекарите:

 

69% смятат, че тя може да помогне при определени видове терапия и заболявания;

 

67% считат, че трябва да съществува като терапевтична възможност за пациентите;

 

56% подкрепят легализирането ѝ в национален мащаб;

 

50% от лекарите в щатите, в които медицинската марихуана не е легална, заявяват, че за съответните щати това трябва да се промени;

 

52% от лекарите в щатите, които обмислят приемането на ново законодателство, смятат, че медицинската марихуана там трябва да е легална.

 

Разликата в процента на лекарите, според които марихуаната трябва да съществува като терапевтична алтернатива за пациентите и тези, които подкрепят легализацията ѝ, би могла да се дължи на различните им гледни точки относно това дали контролът трябва да се осъществява на местно или на национално равнище.

 

Подкрепата за медицинската марихуана варира и в зависимост от специалността.

 

Тя е най-висока при онколозите и хематолозите – 82% от които заявяват, че марихуаната носи реални ползи за пациентите. В тази група е и най-високият процент на онези, според които марихуаната трябва да съществува като терапевтична възможност за пациентите (82%). Медицинската марихуана се използва за облекчаване на болката при ракови заболявания, контрол на гаденето вследствие на провеждана химиотерапия, както и за стимулиране на апетита.

 

Най-малко положителни отговори на този въпрос са отчетени сред ревматолозите – 54% от които смятат, че марихуаната носи ползи. Тя може да облекчи болките и възпалението при артрит, но обикновено не се прилага.

 

Невролозите съобщават за най-много пациенти, които се интересуват от това дали медицинската марихуана може да им помогне (70%). Марихуаната може облекчи състояния като множествена склероза и тежка епилепсия. Втори по брой такива запитвания от пациенти са онколозите и хематолозите, а офталмолозите се нареждат на трето място.

 

„Едно от най-добре документираните приложения на медицинската марихуана е за овладяване на болката.

 

Тя би могла да се окаже по-ефикасно болкоуспокояващо от наркотичните аналгетици, като оксикодона например, с по-малка вероятност за пристрастяване“ , твърди д-р Смит. „Провеждането на повече изследвания ще ни помогне да разберем по-добре как най-ефективно да използваме медицинската марихуана за лечение на редица заболявания,  които причиняват хронична болка.“

 

Отговорите на потребителите

 

Проучване сред потребителите на WebMD показва сходни нива на подкрепа за медицинската марихуана от страна на широката общественост.

 

От 2 960 анкетирани:

 

50% подкрепят легализирането ѝ в национален мащаб;

 

49% от потребителите в щатите, в които медицинската марихуана не е легална, заявяват, че за съответните щати това трябва да се промени;

 

52% смятат, че тя може да помогне при определени видове терапия и заболявания;

 

45% считат, че ползите от нея са повече от рисковете.

 

Мнозинството от анкетираните лекари и потребители са против легализирането в национален мащаб на употребата на марихуаната за развлечение.

 

Първите търговски обекти за продажба на марихуана за развлечение в Колорадо отвориха врати на 1 януари, а по-късно тази година такива ще заработят и в щата Вашингтон. Близо половината от анкетираните са заявили, че не са съгласни с решенията по този въпрос, взети от посочените щати.

 

Анкетата на WebMD е попълнена от 2 960 посетители на сайта в периода от 23 до 26 февруари 2014 г., избрани на случаен принцип. Допустимата грешка в резултатите от анкетата е +/- 1, 8 процентни пункта. Анкетата на уебсайта Medscape e била проведена в периода 25 февруари – 3 март 2014 г. от 1 544 лекари, негови ползватели, с над 12 области на специализация. Допустимата грешка е +/- 2, 5 процентни пункта.

 

Източник: webMD