Хронична болка

 
Болка

Много и най-различни причини могат да доведат до хронична болка. Сред тях са рак, СПИН, сърповидно-клетъчна анемия, множествена склероза, наранявания на гърба, врата и гръбначния мозък, артрит и други ревматични и дегенеративни заболявания на ставите и съединителната тъкан, както и тежки изгаряния. Болката не е първично състояние или нараняване, а по-скоро тежък, често нетърпим симптом, който варира при различните хора по отношение на честота, продължителност и тежест.

Лечебният подход към основното заболяване е различен от този за контрол на болката. В този случай подходящите терапии се определят от тежестта, локацията и продължителността на болката. Хроничната болка е проблем на общественото здраве, тъй като засяга голяма част от застаряващото население на индустриалните нации.

 

Повече информация за проблема

Епидемиологичните статистики са тревожни: В Европа се смята, че един от всеки четирима възрастни страда от хронична болка.(1) Смята се, че в САЩ най-малко 38 милиона души страдат от хронична болка, а най-малко 12 милиона са използвали канабис за лечение.

 

За тези пациенти е важно болката да се овладее дотолкова, че те да са възможно най-дееспособни, като в същото време се намаляват максимално инвалидизиращите странични ефекти на тези терапии. Липсата на адекватно лечение на тежка и/или хронична болка може да има трагични последици. Нерядко хората с тежка и хронична болка изпадат в отчаяние. Отчаянието също може да накара пациентите да преустановят потенциално животоспасяващи процедури (например, химиотерапия или операция). В такива тежки случаи всичко, което помага за облекчаване на болката, ще удължи живота на тези пациенти.

 

С какво може да помогне канабисът?

Канабисът може да играе най-малко две важни роли в безопасния и ефективен контрол на болката. Той може да облекчи самата болка (или самостоятелно, или в комбинация с други аналгетици), може  да контролира гаденето, свързано с приемането на опиати, както и гаденето, повръщането и виенето на свят, които често придружават тежка и продължителна болка. Опиоидната терапия често е ефективна за лечение на силна болка, но всички опиати почти винаги предизвикват гадене. Интензивността и продължителността на това гадене може да предизвика огромен дискомфорт и допълнителни страдания и да доведе до недохранване, анорексия, загуба на тегло, съответно тежко влошаване на здравето на пациента. Някои пациенти смятат гаденето за толкова нетърпимо, че са склонни по-скоро да преустановят лечението на болката, отколкото да понасят гаденето.

Инхалирането на канабис осигурява почти незабавно облекчение на гаденето
със значително по-малко нежелани странични ефекти, отколкото е погълнатият през устата Marinol. При вдишване, активните съставки на канабиса се абсорбират в кръвния поток с по-голяма скорост и ефективност. Именно поради тази причина инхалирането е все по-често срещан и предпочитан начин на приложение за много лекарства.

 

Канабис и болкаКанабисът е по-ефективен от Marinol, тъй като съдържа много повече лечебни субстанции, а не само ТНС, който е активната съставка на Marinol. Допълнителните субстанции могат да имат допълнителен и допълващ антиеметичен ефект. Има убедителни научни доказателства, че комбинацията от всички активни съставки на растението е по-ефективна при контрол на болката, отколкото само THС. Другите канабиноиди също така смекчават страничните ефекти на THC.

 

Канабис и контрол на болката: изследвания

Канабисът е бил използван като аналгетик в продължение на  хиляди години (2-4), а пациентите често съобщават за значително облекчаване на болката от канабис, дори и в случаите, когато конвенционалните терапии се провалят.(5-10) След преглед на поредица от проучвания, през 1997 година Научното общество по неврология в САЩ заключи, че „вещества, подобни на или получени от марихуана, могат да бъдат от полза за повече от 97 милиона американци, които живеят с някакъв вид болка всяка година.“ (11)  Проучване, поръчано от Белия дом  през 1999 год. и проведено от Щатския институт по медицина, признава, че канабисът има място при лечение на хронична болка. “ (12)

 

След гаденето и повръщането, хроничната болка е цитирана най-често от изследователския екип като състояние, при което се прилага медицинска марихуана. „От 1975 г. до февруари 2011 г. е имало близо 300 проучвания, които показват, че канабиноидите и канабиса могат  да помогнат на пациенти, страдащи от хронична болка.” (13,14)

 

Връзката канабиноиди – хронична болка

Някои от най-насърчаващите клинични данни за ефектите на канабиноидите върху хронична болка са от проучвания на упорита болка при рак и трудна за третиране невропатична болка. (15) Ефективността на канабиса и канабиноидите за облекчаване на невропатична болка е доказана в повече от три дузини предклинични и клинични проучвания. (16)  Проучване върху лечение на свързана с HIV дневна невропатична болка при 50 пациента показва средно намаление на болката с 30%, и то при курс на лечение едва 5 дни. (17) През 2001 г. изследователи съобщават, че екстракт от канабис под формата на спрей за впръскване под езика (Sativex ®) е ефикасен за намаляване на болката при пациенти, страдащи от упорита невропатична болка. (18)  Преглед на над 20 клинични изследвания установява, че екстракти от цялото растение са по-добри за лечение на болка в сравнение с перорално приложение само на ТНС. В Канада одобриха Sativex ® за лечение на HIV-асоциирана невропатична болка през 2005 г. и ракова болка – през 2007 година.

 

Активността на повече от 100 канабиноида и други компоненти на растението обяснява превъзходството на цялостния екстракт при намаляване на болката над чист ТНС. Така например, канабиноидът cannabichromene (СВС), третата най-разпространена съставка на растението, проявява противовъзпалителна и аналгетична активност, въпреки че е по-слаба от тази на ТНС.(19) По същия начин, бета-ситостеролът (не-канабиноиден компонент на канабиса) е в състояние да намали възпалението и отока при третиране на кожата. (20) Един уникален биофлавоноид, cannaflavin A (намиращ се само в канабиса), потиска провъзпалителната молекула PGE-2 тридесет пъти по-силно от аспирина. (21) Накрая бета-кариофиленът, канабиноид, разпространен  в много растения освен канабиса, има силни противовъзпалителни свойства  без забележими  странични ефекти. (22) Бета-кариофиленът  е най-често консумираният чрез храната, одобрен от FDA канабиноид.

 

В докладa на Щатския институт по медицина се съобщава, че „канабиноидите играят роля за болката и контрола на движението, което е в съответствие с възможностите за терапевтичното им приложение в тези области. Доказателствата за лечение на болка са убедителни. Интересно, макар и по-слабо проучено, е приложението при нарушения на движението.“ Според доклада на Института по медицина и многобройни независими научни статии, някои области в мозъка, които имат установена роля за приемане и обработка на болковите сигнали, отговарят за аналгетичния ефект на канабиса. Канабиноидите са били успешно използвани за лечение на ракова болка, която често е резистентна на лечение с опиати. Ефективността на канабиноидите при лечението на упорита ракова болка е доказана в няколко последователни клинични изпитвания с контролирани дози сублингвален спрей. Няколко проучвания са установили, че канабиноидите имат аналгетичен ефект при животински модели, понякога еквивалентен на кодеин. (23-27)

 

Нормас Уинклър на 82г., използва масло от канабис с цел да облекчи болките си в гърба, причинени от травма.Изглежда че канабиноидите работят в синергизъм с опиоиди, които често губят своята ефективност, тъй като пациентите изграждат толерантност. Проучване върху това взаимодействие установява, че морфинът е 15 пъти по-активен при плъхове след добавяне на малка доза от ТНС. Действието на кодеина се засилва от порядъка на 900 пъти. (28) През 1990 г. е проведено двойно-сляпо проучване, сравняващо спазмолитичното и обезболяващо действие на THC, кодеин (орално) и плацебо на един пациент, страдащ от нараняване на гръбначния мозък. (29) То потвърждава, че аналгетичният ефект на THC е „еквивалентен на кодеин.“ Проучване от 1997 г. прави подобни констатации, свързани с морфина. (30)  Статия-ревю от 1999 г., преглеждаща масива от научни изследвания относно аналгетични ефекти на марихуаната, направени върху животни заключава, че „тук вече недвусмислено сe доказва, че канабиноидите са антиноцицептивни [способни да блокират приемането и предаването на болка] в животински модели на остра болка.“ (31) По-нататък в доклада се отбелязва, че няколко канабиноидни и неканабиноидни компоненти имат противовъзпалителни свойства и потенциал за предотвратяване и намаляване на болка, причинена от оток (като артрит). С една дума, на научноизследователската общност признава потенциалните ползи от канабиса за някои пациенти, включително:

• Пациенти на химиотерапия.

• Следоперативни пациенти с болка (като се използва канабиноиди като допълнение към терапията за намаляване на гаденето и повръщането).

• Пациенти с увреждане на гръбначния мозък, периферна невропатична болка или централна болка след инсулт.

• Пациенти с хронична болка и безсъние.

• Пациенти, болни от СПИН за лечение на кахексия, невропатия  или значителна болка.

Камарата на  лордовете на Великобритания стигна до сходни заключения и призова канабиса да стане достъпен с рецепта. (32)

 

СРАВНЯВАНЕ НА КАНАБИСА С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Според Института по медицина „Всички налични аналгетици (болкоуспокояващи) имат ограничена ефикасност за някои видове болка. Някои са ограничени от свързани с дозата нежелани странични реакции, а някои от развитието на толерантност или зависимост.“

 

  • Опиоидните аналгетици, които обикновено се използват за борба с болка включват кодеин (Dolacet, Hydrocet, Lorcet, Lortab, Vicodin); морфин (Avinza, Oramorph); оксикодон (Oxycontin, Roxicodone, Percocet, Roxicet); пропоксифен (Darvon, Darvocet) и трамадол (Ultram, Ultracet). Тези лекарства могат да доведат до психологическа и физическа зависимост, замаяност, световъртеж, промени в настроението, гадене, седация, задух, запек и повръщане. Приема на високи дози или смесването с алкохол може да забави дишането, което е животозастрашаващо състояние.
    В допълнение, на пациентите с болка често се предписват мускулни релаксанти като Robaxin и Flexeril; лекарства срещу безпокойство като Valium, Sinequan, Vistaril, Ativan и Xanax; хипнотици като Halcion, Restoril, Chloralhydrate, Dalmane и Doral и антиеметици като Zofran,  Compazine, Phenergan, Tigan и Marinol. Страничните ефекти на Robaxin включват необичаен вкус, амнезия, замъглено зрение, объркване, замайване, спадане на кръвното налягане и прилошаване, сънливост, треска, зачервяване на лицето, главоболие, обрив, стомашно разстройство, безсъние, сърбеж, замаяност, запушване на носа, гадене, конюнктивит, лоша координация, обрив, гърчове, забавен пулс, неконтролирано движение на очите, световъртеж, повръщане и пожълтяване на  очите и кожата.
  • Flexeril може да предизвика абнормално сърцебиене, агресивно поведение, възбуда, тревожност, чувство на издуване, замъглено зрение, объркване, запек, гърчове, намален апетит, депресивно настроение, диария, затруднено заспиване  или лош сън, затруднения в говора, загуба на ориентация, двойно виждане, възбуда, припадъци, умора, задържане на течности, газове, халюцинации, главоболие, киселини в стомаха, копривна треска, ускорен пулс, нарушено храносмилане, възпаление на стомаха, сърбеж, липса на координация, заболявания на черния дроб, загуба на чувство за вкус, ниско кръвно налягане, мускулни потрепвания, гадене, нервност, сърцебиене, параноя, обрив, шум в ушите, тежка алергична реакция, стомашни и чревни болки, потене, подуване на езика или лицето, жажда, изтръпване на ръцете и краката, тремор, неприятен вкус в устата, нарушение в уринирането, неясно чувство на дискомфорт, световъртеж, повръщане, слабост, пожълтяване на  очите и кожата.По-новите антиеметици, Anzamet, Kytril и Zofran, са антагонисти на серотонина (блокират невротрансмитера, който изпраща сигнал за повръщане към мозъка). Редки нежелани реакции на тези лекарства включват: повишена температура, умора, болка в костите, мускулни болки, запек, загуба на апетит, възпаление на панкреаса, промени в електрическата активност на сърцето, ярки сънища, проблеми със съня, обърканост, тревожност и подуване на лицето.
  • Reglan (заместен бензамид) ускорява изпразването на стомаха, като по този начин намалява риска от гадене и повръщане. Когато се прилага във високи дози, блокира сигналите към частта от мозъка, отговорна за гаденето и повръщането. Страничните ефекти са сънливост, безпокойство, диария и сухота в устата. Рядко срещаните нежелани реакции са обрив, копривна треска и понижено кръвно налягане.
  • Haldol и Inapsine са успокоителни, които блокират сигналите към частта от мозъка, отговорна за гаденето и повръщането. Възможните странични ефекти включват затруднения в дишането, повишаване на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане при смяна на позицията и промени в електрическата активност на сърцето (рядко).
  • Compazine и Torecan са фенотиазини, главните лекарства против гадене. И двата препарата имат успокояващо въздействие. Честите нежелани реакции включват сухота в устата и запек. По-рядко срещани реакции са замъглено зрение, безпокойство, неволеви движения на мускулите, тремор, повишен апетит, наддаване на тегло, повишена сърдечна честота и промени в електрическата активност на сърцето. Редките нежелани реакции включват жълтеница, обрив, копривна треска и повишена чувствителност към слънчева светлина.
  • Benadryl, антихистаминов препарат, се дава заедно с Reglan, Haldol, Inapsine, Compazine и Torecan за смекчаване на  нежелани реакции като безпокойство и неволеви движения. Неговите странични ефекти включват седация, сънливост, сухота в устата, замайване, объркване, раздразнителност и понижаване на кръвното налягане.
  • Бензодиазепините лекарства Ativan и Xanax са предвидени за третиране на тревожността, свързана с хронична болка. Ativan причинява амнезия. Внезапно спиране на лекарството може да предизвика безпокойство, виене на свят, гадене, повръщане и умора. Може да предизвика също така сънливост, обърканост, слабост и главоболие при първоначална употреба. Гадене, повръщане, сухота в устата, промени в сърдечната честота и кръвното налягане, сърцебиене са възможни странични ефекти.
  • Канабис. За сравнение – нежеланите реакции, свързани с употребата на канабис, обикновено са леки. Билката се класифицира като „нискорискова“. Еуфорични промени в настроението са сред най-честите странични ефекти. Канабиноидите могат да изострят шизофрените психози при предразположени лица. Канабиноидите затрудняват познавателните и психомоторни процеси, което води до временни нарушения. Постоянната употреба може да доведе до развитие на толеранс. Често са документирани тахикардия и хипотония. Съобщава се за няколко случаи на исхемия на миокарда при млади и здрави пациенти. Вдишването на дим от канабис има странични ефекти върху дихателната система. Канабиноидите са противопоказани при пациенти с анамнеза за сърдечна исхемия. В обобщение, канабисът е лекарство с нискорисков профил. Сериозните усложнения са много редки и обикновено не се проявяват при употребата на канабиноиди като лекарство.

ПАЦИЕНТИТЕ

 Angel McClary Raich

Аз съм с трайни увреждания от септември 1995 г.  Майка съм на двама тийнейджъри. Моите деца знаят по-добре от всеки друг как медицинският канабис им върна мама. Най-тежката част е да виждаш страданието в очите на децата си, които те гледат как се мъчиш без надежда това да приключи някога. В края на 1997 г. моят лекар реши, че канабисът ще бъде ефективно лекарство за лечение на моите многобройни и сложни заболявания. Бях в инвалидната количка от януари 1996 г. до август 1999 г. Канабисът ме извади от инвалидната  количка и възстанови мобилността на цялата дясна страна на тялото ми. В продължение на години изпитвах адски страдания. Това, което трябваше да издържа, бе неописуемо мъчение. Всеки божи ден изпитвах много тежка хронична болка. Продължителната болка и страдание значително влошаваше качеството ми на живот. Лечението ми се усложнява от факта, че съм силно алергична и имам непоносимост към почти всички фармацевтични лекарства. Това означава, че моите заболявания не може да бъде контролирано от синтетични лекарства. За лекарите е изключително трудно да ми помогнат ефективно в борбата с моите болести. Без канабис животът ми щеше да бъде свършен.(33)

 

Dorothy Gibbs

На крехка възраст се разболях от полиомиелит. Поради ранната ми възраст полиомиелитът причини трайни увреждания на краката, гръбначния стълб и гърба ми, което доведе до атрофия на краката и значителна слабост. В резултат на това, никога не бях в състояние да ходя без помощта на патерици и скоби или инвалидна количка. Преди около 30 години състоянието ми започна да се влошава. Болките и слабостта в краката и гърба се увеличиха, влоши се остеоартритът в ръцете, дланите и ставите. С течение на времето лошото ми здравословно състояние се усложни още повече от болката, оставяйки ме неподвижен… До май 1996 г. моят лекар (д-р Aрнолд Леф) опита различни лекарства за облекчаване на болката, включително Tylenol # 3, Ultram, Daypro, Tegretol, Soma, Valium, стероидни инжекции, Dilantin, Duragesic, Zofran и Comapazine за гаденето, причинено от опиоидните болкоуспокояващи. Нищо не проработи, болката продължаваше. Безнадежността на ситуацията ме депресира…. През този период за мен, моята болногледачка и моя лекар беше ясно, че нито един медикамент не може да контролира болката ми. Моята болногледачка, Пат, беше чула, че някои хора успяват да овладеят болката с медицинска марихуана. В края на 1997 г. тя ми осигури мостра. Въпреки че никога не бях използвала марихуана за осемдесет и седем години от живота си, аз бях склонна да опитам всичко, което би облекчило дори частично болката. Облекчението, което получих от медицинска марихуана, беше почти незабавно. Бях толкова впечатлена от резултата, че писах на д-р Леф за опита ми с медицинската марихуана, говорихме и за ползите от лекарството.

Д-р Леф ме прегледа и отбеляза, че медицинската марихуана е облекчила хронична болка и гаденето. Това го накара да препоръча медицинска марихуана като ежедневно лекарство против болка …. Искрено вярвам, че трябва да имам право да използвам всичко, което може да облекчи болката ми, за да не прекарам последните си дни в страдание. През 1998 г., когато трябваше да спра да използвам пачове Duragesic, д-р Леф ми предписа таблетки Marinol от 5 милиграма, които да приемам за управление на болката, ако е необходимо. Той обясни, че Marinol е като марихуаната, които бях вече използвала. Въпреки че Marinol облекчи леко мускулните спазми и болките, ефектът му беше бавен и непредсказуем …. Понякога имам тежки кризи от мускулни спазми и болка и медицинска марихуана е единственото лекарство, което осигурява бързо и ефективно облекчение …. Медицинската марихуанA облекчава и гаденето, което е страничен ефект на много от предписаните ми лекарства. Откакто употребявам медицинска марихуана, качеството на живота ми се подобри значително.

Въпреки че хронична болка, свързана с моя пост-полио синдром, винаги ще бъде част от живота ми, медицинската марихуана ми помогна да управлявам тази болка е по-бързо и по-ефективно. След като започнах да използва медицинска марихуана, болката ми вече не е постоянна или инвалидизираща. Когато страдам от болка, аз по принцип съм в състояние да я преодолея с помощта на медицинска марихуана и да я направя управляема. (34)

 

James Daniel Baehr

През 1994 г. бях диагностициран с иноперабилен карцином на простатата. Ракът беше метастазирал в гръбначния стълб, бедрата и гръдния кош. Невропатичната болка в гърба беше мъчителна, разпространяваше се към бедрата и гръдния кош. Общата отпадналост също значително ограничаваше способността ми да работя. Работата в транспорта включва тежък физически труд, който изисква гъвкавост и подвижност. Изпълнението на тези изисквания изостри болката, която изпитвах,  и изчерпи малкото енергия, която ми беше останала. Започнах да вземам множество лекарства – за лечение на рака, на мъчителната болка и на депресията, в която изпаднах. Всеки ден вземах 7.5 мг Lortab (болкоуспокояващо), 0,25 мг. Xanax (против депресия и тревожност), 40 мг Paxil (антидепресант) и 250 мг Eulexin (намалява тестостерона, секретиран от надбъбречните жлези).  Веднъж месечно ми слагаха инжекция от 7,5 мг Lupron Depot (тестостерон блокер/ хормонална терапия). Тези лекарства имаха множество странични ефекти като постоянно изтощение, генерализирана болка, невъзможност за концентриране и общата чувствителност на организма. Като комбинация тези странични ефекти са доста изтощителни… От септември до декември на 1995 g. преминах деветседмичен курс на лъчетерапия. След това лечение получих болки в гърба, силно гадене, загуба на апетит, дивертикулит, нарушения на съня, храносмилателни и чревни усложнения. Това задълбочи и депресията ми…

В края на 1994 г. или 1995 г. лекар от отделението по радиология на Stanford University Hospital ми предписа Marinol за облекчаване на болката и гаденето, предизвикано от лъчетерапията. Опитах Marinol, но организмът ми не реагира добре. Чувствах се упоен и не можех да контролирам мислите и тялото си, освен това медикаментът не успя да облекчи болката. Всъщност, Marinol просто ме накара да се чувствам по-зле, разстрои стомаха ми, наруши остротата на мисленето ми и предизвика халюцинации. През този период вземах 7,5 мг Lortab, опиоидни аналгетици, по няколко пъти на ден, и Ambien, за да ми помогне да заспя. Тези медикаменти облекчаваха болката донякъде, но също така ме дезориентира, причиниха ми запек, както и загуба на краткосрочната памет и фина моторика. Усещайки, че надеждата ми се стопява, а страданието ми се увеличава, медицинската сестра в болницата Станфорд предположи, че медицинската марихуана може да облекчи гаденето, да възстанови апетита ми, а дори и да ми помогне за болката – и всичко това без негативните странични ефекти на Marinol и другите лекарства… Реших да опитам малко количество медицинска марихуана и, когато го направих, открих, че тя значително смекчава страничните ефекти на противораковите лекарства и лъчелечението. Освен това намали болката, която ми причиняваше самият рак. Тази нова комбинация, включваща медицинска марихуана, значително подобри моето здраве. Вече бях в състояние да спя, подобри се апетитът ми, болката вече се поддаваше на контрол. Открих, че малка доза медицинска марихуана, приета вечер, ми позволява да спя през цялата нощ, така че вече не беше  необходимо да се вземам Ambien. С течение на времето, болката постепенно се усили. През февруари 1997 г. започнах да приемам и морфин. Количеството морфин, което ми беше нужно за адекватен контрол на болката, ме правеше напълно недееспособен, психически и физически. Медицинска марихуана ми помага да контролирам болката, като същевременно  ограничава моята зависимост от по-силни наркотици. Когато пуша медицинска марихуана, мога да постигна същата степен на облекчаване на болката с много по-малка доза морфин и с много по-малко и по-леки странични ефекти. Добавянето на медицинската марихуана към предписаните ми аналгетици е един от най-значимите и успешни аспекти на лечението ми. (35)

 

ЛЕКАРИТЕ

Dr. Harvey L. Rose

Научните ми изследвания, както и многото години клинична практика, ме убедиха, че марихуаната може да има най-малко две важни роли в безопасното и ефективно управление на болката. Отделни случаи, клинични наблюдения, както и значими научни открития категорично показват, че марихуаната, независимо по каква причина, често е ефективна за облекчаване на болката. Това е вярно за редица групи пациенти, включително възрастни хора, неизлечимо болни, които търсят облекчение за последните си дни, млади хора с животозастрашаващи заболявания, както и пациенти с рак, които не понасят опустошителното действие  на потенциално животоспасяващи  химиотерапии. Марихуаната е широко призната като средство против повръщане. Тя намалява гаденето и повръщането, често причинени от силни опиоидни аналгетици, предписани за тежка хронична болка. Марихуаната облекчава гаденето, повръщането и виенето на свят, което често придружават  тежка и/или продължителна болка. В продължение на много години съм се консултирал по този въпрос с лекари, онколози, фармаколози, семейни лекари, хоспис работници, специалисти по болка…. Канабисът има важен опиато-съхраняващ ефект при пациенти с болка. Това означава, че включването на канабиса в медикаментите за контрол на болката при пациенти, на които са предписани високи дози опиоидни аналгетици, значително намалява зависимостта от тези лекарства и прави възможно извършването на ежедневните дейности. Марихуаната не само има важни аналгетични свойства, но също така е важна и ефективна адювантна терапия за пациенти, страдащи от остра и/или хронична болка. Нито един опитен лекар не би отрекъл, че за такива пациенти опиоидната терапия е в центъра на палиативните грижи. По същия начин, същите опитни лекари с готовност ще признаят, че опиатите често предизвикат гадене и повръщане. За много пациенти с болка стандартните антиеметици (напр. Compazine, Zofran и Reglan) просто не облекчават гаденето. Много от тези лекарства са значително по-малко ефективни, или имат повече нежелани странични ефекти от марихуаната…  За пациенти на терапия с опиати, марихуаната може да изпълнява същата  функция, както при пациенти с рак, подложени на химиотерапия: потиска гаденето и повръщането и намалява болката, като по този начин  увеличава шансовете пациентът да продължи първично лечение. Химиотерапията, както и дългосрочното управление на болката, трябва да бъдат съпроводени с правилни палиативни грижи и адютантна терапия. В противен случай последствията може да са тежки, дори фатални. Важно да се отбележи, че в моя клиничен опит не съм наблюдавал странични ефекти на канабиса при пациенти, които го приемат за облекчаване на болката и гаденето и/или за стимулиране на апетита. От друга страна, много от първата линия лекарства, използвани за борба с рак, ХИВ/СПИН и болка, свързана с тези и други заболявания, може да предизвикат различни ятрогенни ефекти, включително, смърт, макар и рядко. Въпреки че пациентите могат да изпитат сериозни правни последици, свързани с използването на медицинска марихуана, като лекар аз все още не съм се сблъскал с недостатък на канабиноидната терапия… На фона на все по-големия брой научни изследвания, докладите на безброй пациенти и клиничния опит на лекари като мен, моето мнение е, че на канабисът е приемливо и понякога необходимо лекарство за облекчаване на страданията на определена група пациенти. (36)

Д-р Роуз работи като лекар във Военно-въздушните сили на САЩ. След това открива частна практика като специалист по хронична болка. По време на своята 40-годишна кариера той е преподавал в Училище по медицина Дейвис и консултирал държавните законодателни органи в Калифорния, Айдахо, Невада, Орегон и Вашингтон по въпросите на контрола на болката и подходящата роля на регулаторните агенции.

 

Richard I. Gracer, M.D.

За малък брой пациенти дори агресивните  терапии с опиати не са достатъчни. Освен ако не се открият алтернативни лечения за болка, те ще продължат да страдат. Тяхното ежедневие често е мъчително. Като лекар, аз съм напълно наясно относно връзката между непоносимата болка, огромното отчаяние и самоубийството. Като лекар с богата практика и експертен опит в контрола на болката мога да заявя уверено, че марихуаната е полезна за някои пациенти с хронична болка. Съответно, аз вярвам, че лекарят трябва да може да препоръчва и/или предписва марихуана на пациенти, за които е медицински целесъобразно. При липса на това право, възможността да освободя пациентите от ужасяваща болка е намалена, а доверието, което е важно за терапевтичната връзка, е подкопано.

Dr. Gracer е директор на Отделението по ортопедична медицина на ChiroView. Той е сътрудник на Американската академия на семейните лекари и дипломант на Американската академия за контрол на болката.

 

Robert V. Brody, M.D.

Като лекар, отговорен за грижите и лечението на тези, които живеят в ужасна болка, аз вярвам, че тези пациенти преди всичко се нуждаят от най-широката възможна гама от възможности за терапии и колкото е възможно по-пълна и точна информация за тези терапии.  През последните години забелязвам, че обществеността и правителството са все по-наясно с тези нужди. Надяваме се, че са предприети мерки за полагане на адекватни грижи  за облекчаване на болката при тежко болни и ранени. Няколко щати, включително Калифорния, са приели закони и/или насоки за предписване на контролирани субстанции, което, изглежда, позволява на лекарите да лекуват пациентите с болка без страх от санкции или намеса от държавните органи. Законът, приет през 1996 г., изрично казва, че хроничната болка е състояние, за което лекарите имат право да препоръчват марихуана без заплаха или страх от наказание. Този закон е допълнителна гаранция за лекари като мен, че можем да прилагаме пълен набор от терапии за лечение на пациенти с болка. Докладът на Щатския институт по медицина  също осигурява подкрепа за лекарите, тъй като той признава възможните медицински ползи от марихуаната… Марихуаната има място в арсенала на лекаря за борба с болката. (37)

Д-р. Броуди е началник на Консултативната клиника по болка в San Francisco General Hospital. Той е авторитетен редактор на няколко медицински списания като: Western Journal of Medicine, Journal of General Internal Medicine, Annals of Internal Medicine, and the Journal of Law, Medicine and Ethics.

 

Литература:

1. Russo 2008. Op cit.

2.Dixon WE (1899). The pharmacology of Cannabis indica. BMJ, ii: 1354-1357.

3.O’Shaughnessy WB (1838). On the preparations of the Indian hemp, or gunjah

(Cannabis indica); their effects on the animal system in health, and their utility in

the treatment of tetanus and other convulsive diseases. Transactions of the Medical
and Physical Society of Bengal 18; 40: 71-102, 421-61.
4.Reynolds JR (1890) Therapeutical uses and toxic effects of Cannabis indica. Lancet, i:
637-638.
5. Noyes R et al (1975). The analgesic properties of delta-9-tetrahydrocannabinol and
codeine. Clinical Pharmacology and Therapeutics, 18: 84-89.
6. Noyes R, Baram D (1974). Cannabis analgesia. Compr. Psychiatry 15: 531.
7. Petro D (1980). Marihuana as a therapeutic agent for muscle spasm and spasticity.
Psychosomatics 21 81-85.
8. El-Mallakh R (1987). Marijuana and migraine. Headache, 27 442-443.
9. Holdcroft A et al (1997). Pain relief with oral cannabinoids in familial
Mediterranean fever. Anaesthesia, 5 483-486.
10. Hall W et al (1994). The Health and Psychological Consequences of Cannabis Use.
Canberra, Australian Government Publishing Service.
11. Society for Neuroscience Press Conference, October 26, 1997. www.druglibrary.org
12. Joy J et al (1999). Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base. Washington
D.C. National Academy Press.
13.Martin-Sanchez E, Toshiaki A., et al (2009) Systematic Review and Meta-analysis of
Cannabis Treatment for Chronic Pain. Pain Medicine.
14. Ware M, Wang W, Shapiro S, et al (2007). Smoked cannabis for chronic neuropathic
pain: results of a pilot study. 17th Annual Symposium on the Cannabinoids. Saint-
Sauveur, Quebec, Canada: International Cannabinoid research Society p31.
15.Growing L et al (1998). Therapeutic use of cannabis: clarifying the debate. Drug and
Alcohol Review. 17 445-452.
16. Rahn EJ Hohmann AG. 2009. Cannabinoids as pharmacotherapies for neuropathic
pain: from the bench to the bedside. Neurotherapeutics. Oct;6(4):713-37.
17.Abrams DI, Jay CA, Shade SB et al (2007). Cannabis in painful HIV-associated senseory
neuropathy: a randomized placebo-controlled trial. Neurology, 68:515-21.
18.Cookson C (2001). High Hopes for Cannabis to Relieve Pain. British Association
888-929-4367 www.AmericansForSafeAccess.org 23
Science Festival in Glasgow, Financial Times, September 4, at National News pg. 4.
19.Ibid. Russo 2008.
20.Gomez MA, Saenz MT et al (1999). Study of the topical anti-inflammaotry activity of
achillea ageratum on chronic and acute inflammation models. Z Naturforsch , 54:937-41.
21.Barrett ML, Scutt AM et al (1988) Cannaflavin A and B, prenylated flavones from
Cannabis Sativa L. Expermentia, 42:452-3.
22.Gertsch J. (2008) Anti-inflammatory Xannabinoids in Diet. Communicative &
Intergrative Biology 2008 vol.1 issue 1.
23.Karst M et al (2003). Analgesic Effect of the Synthetic Cannabinoid CT-3 on Chronic
Neuropathic Pain A Randomized Controlled Trial. JAMA. 290:1757-1762.
24.Richardson J et al (1998). Cannabinoids Reduce Hyperalgesia and Inflammation via
Interaction with Peripheral CB1 Receptors. Pain. 75(1): 111-119.
25.Meng I et al (1998). An analgesic circuit activated by cannabinoids. Nature 395 381-383. www.nature.com
26.Klarreich E (2001). Cannabis spray blunts pain: Early trials suggest cannabis spritz may
give relief to chronic pain sufferers. British Association for the Advancement of Science.
27.Callahan R (1998). „How Does Marijuana Kill Pain?“ Associated Press, October 4. www.mapinc.org
28.Welch SP, Eads M (1999). Synergistic interactions of endogenous opioids and cannabinoid
systems. Brain Res. Nov. 27;848 (1-2):183-90.
29.Maurer et al. (1990). Delta-9-tetrahydrocannabinol Shows Antispastic and Analgesic
Effects in a Single Case Double-Blind Trial. European Archives of Psychiatry and Clinical
Neuroscience 240:1-4
30.Holdcroft, A., op cit.
31.Martin WJ (1999). Basic Mechanisms of Cannabinoid-Induced Analgesia. International
Association for the Study of Pain Newsletter, Summer. p. 89.
32.House of Lords Select Committee on Science and Technology, „Ninth Report“ (1998).
London: United Kingdom. Section 5.26.
33.Statement of Angel McClary Raich. From angeljustice.com, website for her suit, Angel
McClary Raich, et. al. vs. John Ashcroft, et. al. United States District Court of the North
District of California. No. C 02-4872. United States Court of Appeals for the Ninth
District. No. 03-15481. Retrieved from
www.angeljustice.org.
34.Declaration of Dorothy Gibbs. County of Santa Cruz et. al. vs. Ashcroft et. al. United
States Court of Appeals for the Ninth District. Retrieved from www.santacruzvsashcroft.com 1.
35.Declaration of James Daniel Baehr. Ibid. Retrieved from www.santacruzvsashcroft.com 2.
36.Declaration of Robert Brody, M.D. Ibid. Retrieved from www.santacruzvsashcroft.com 3.
37.Declaration of Harvey L. Rose, M.D. Ibid. Retrieved from www.santacruzvsashcroft.com 4.

 

Източник: Safeaccessnow.org