Медицинска марихуана при лечение на Ревматоиден артрит?

 

Ревматоиден артрит

Стив си пада малко градинар. Отглежда орхидеи, японски клен и други растения в дома си в Роуд Айланд. Грижата по растенията му помага да не усеща толкова остро болката от ревматоидния артрит, казва той. Но градината му предлага повече от Зен. Той отглежда едно растение, марихуана, специално за да си облекчава болките от ревматоидния артрит.
„Ако болката ми е 10 по скалата, то растението я сваля на 6 или 6,5”, казва той. „Аз съм един възрастен атлет който вдига тежести. Пушенето ми помага да разкърша раменете си, да раздвижа ръцете си и да поддържам ставите си в добро състояние. Това ми дава желание и сили да продължа с разгряването.”

Стив има разрешение да отглежда марихуана за медицински цели от 2006 г. Той я пуши, прави масло от нея и я слага в тинктури, които могат да се добавят в храни и напитки, за него и за още петима други пациенти с различни медицински проблеми. Неговият щат е един от осемнадесетте щата, заедно с Окръг Колумбия, където използването на марихуана е разрешено за медицински цели.Канабисът може да бъде полезен при хора, страдащи от ревматоиден артрит и други хронични състояния, защото облекчава болката, намалява възпаленията, и спомага за по-добър сън. Ревматоидния артрит се свързва с по-висок риск от проблеми с дробовете и сърдечни удари, за разлика от други състояния, предизвикващи болка, като например остеоартрит. Ревматичният артрит е автоимунно заболяване, което атакува ставите и причинява множество други здравословни проблеми.
Все още не е изяснено дали пушенето на марихуана е относително безопасен начин за облекчаване на болка при хора с ревматоиден артрит, или това може да задълбочи симптомите при тях. Все още се спори дали приемането му през устата като хапче или като спрей е по-безопасно, отколкото пушенето.

 

Как въздейства марихуаната

 

В марихуаната има стотици химични съединения. Най-известното обаче е тетрахидроканабинола. Това е съединението което ви „повдига” след като сте пушили марихуана или сте яли продукти, в които има марихуана.
Тетрахидроканабинола се свързва с рецепторите в мозъка и така осъществява аналгетичен ефект. При някои хора намалява чувството за безпокойство, свързано с хронична болка.
Марихуаната най-често се пуши. И така най-бързо прониква в кръвоносната система, казва Катрин Кънингам, Директор на Центъра за Изследвания по Пристрастявания, към Медицинския отдел на Тексаския Университет.
Марихуаната може да се приема също и чрез пара (нагрята до изпаряване и вдишана), печени изделия, тинктури. Последните две изискват по-дълго време за усвояване, поради необходимоста от разграждане в стомаха, казва Кънингам.
Съществуват и синтетични версии на е тетрахидроканабинол, лекарства като Marinol (дронабидол) и Cesamet (набилон) под формата на хапчета които се предписват на пациенти болни от СПИН и рак. Съществува и по-ново лекарство Sativex – спрей, съдържащ тетрахидроканабинол и канабидиол. Sativex засега не се предлага в САЩ. В Европа и Канада се предписва на пациенти, страдащи от множествена склероза и рак.
На федерално ниво използването на марихуана е незаконно. Но използването на медицинска марихуана е разрешено в някои щати включително Аляска, Аризона, Калифорния, Колорадо, Делауеър, Хавай, Мейн, Мичиган, Монтана, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Орегон, Роуд Айланд, вермонт и Вашингтон. Всеки щат се ръководи от различни принципи, за какво може да се използва, разрешено количество за лична употреба (тук разликите са от 0,5 грама до 12 грама) . Марихуана може да се закупи в диспансери, но повечето щати позволяват и да си отглеждаш сам растението.

 

Ревматоиден артрит

 

Изследванията са ограничени

 

Медицинската марихуана не е разрешена от Администрацията по Храни и Лекарства (FDA).
Няма и обстойни изследвания за безопасността и ефикасността й при състояния на болка. Това, че няма много желаещи да финансират изследванията също допринася за проблема. Но все пак се провеждат някои по-малки като обем изследвания.

През 2006 г. е проведено ревматологично изследване на 58 пациенти за пет седмичен период . Били са разделени на две групи. Едната група е приемала Sativex, другата – плацебо. Групата приемала Sativex е имала подобрение при ‘”утринната болка при раздвижване” и качество на съня в сравнение с групата, която е приемала плацебо. Това изследване е финансирано от GW Pharmaceuticals, която произвежда Sativex.
„Това е добър пример как да се отговори на един въпрос чрез научен експеримент. Необходими са повече изследвания. Не знаем колко дълго време лекарството въздейства върху болестта, но изглежда наистина оказва има ефект върху болката при пациенти с ревматоиден артрит”, казва Кънингам.
Лекари от Университета в Торонто и Далхоусе Университета в Халифакс са направили обзор на 18 клинични изпитания проведени между 2003 г. и 2010 г. в които са били включени 766 човека. Изследвали са използването на канабис, приеман чрез пушене или предписан като лекарство съдържащо ТНС за терапия на болки, които не са причинени от рак (най-често невропатични).

При петнадесет от изследванията канабисът е показва по-добри резултати при облекчение на болка, отколкото при пациентите, приемащи плацебо. Четири от изследванията показват че се подобрява съня на пациентите. При болшинството от изпитанията странични ефекти като суха уста, замаяност, унесеност и нарушена концентрация са незначителни и никой пациент не е отпаднал от излседването.
Анализът обаче е включил само едно изследване на пациенти с множествена склероза, изследването от 2006 г., това с лекарството Sativex. Затова и не е било установено дали дългото пушене на марихуана може да се свърже с по-висок риск от сърдечни или белодробни усложнения.

 

Потенциални рискове за здравето

 

Според Националния Институт по Злоупотреба с наркотици, пушенето на марихуана може да повиши сърдечния ритъм за период от 3 часа. Марихуаната съдържа също така и канцерогени, което прави пушенето вредно за пациенти с множествена склероза, които може би страдат и от проблеми с дробовете. Според Институт по Злоупотреба с наркотици няма изследвания които свързват използването на марихуана с рак на горните или долните дихателни пътища.
Безопасността на нерегистриран продукт винаги е от значение. Джон Орам, Ph.D., един от основателите на CW Analytical – базирана в Калифорния научна лаборатория, която тества продуктите от медицинска марихуана за безопасност, качество и ефикасност казва, че повече от 90% от продуктите на пазара са безопасни.

„Около 10% обаче са опасни и ние не знаем какви проблеми могат да създадат.“, казва той. Орам добавя, че лаборатории като CW Analytical позволява на пациентите и лекарите да вземат информирано решение относно алтернативния медицински избор.
Опасността на тези продукти може да се дължи на бактерии или плесени. Някои продукти може да са приготвени на места, които не са лицензирани или може да съдържат алергени като фъстъчено масло, които не са отбелязани на етикета.

Орам добавя, че продуктите трябва да се тестват седем до осем седмици след поръчката, защото такъв е срока на годност на канабиса. Диспансерите трябва да водят дневник за датата, на която продуктите са тествани за дрожди, плесени, бактерии и пестициди, както и за тяхната ефикасност (или съдържание на ТНС).

Стив, който страда от ревматоиден артрит и е загубил единия си бъбрек през 2004, няма голям избор за третиране на болката, тъй като много от лекарствата за ревматоиден артрит увреждат бъбреците. Това е една от причините да използва марихуана за третиране на симптомите.

Доктор Грегъри Смит, медицински директор на базираната в Лос Анжелис Pain Relief Group, е специалист по зависимости и управление на болката. Той казва, че марихуаната не е наркотик, за разлика от метамфетамина, към който много бързо се изгражда зависимост. „Марихуаната не предизвиква такава химична реакция в мозъка. Тя е по-безопасна от много от предписваните опиати, от които аз детоксикирам хората“, казва той.

Около 28 милиона човека опитват марихуана всяка година и само 8-10% от тях проявяват зависимо поведение, казва д-р Кънингам. „Това, което трябва да знаем е, че към опиатите, които са най-използваното средство за третиране на хронична болка се привиква повече, отколкото към марихуаната.”, добавя тя.

Междувременно, повечето пациенти продължават да използват марихуана, независимо, че не е тествана за безопасност и ефикасност.
Стив, който използва марихуана в продължение на 30 години (много преди да бъде легализирана), пуши по лула и половина всеки ден и дори повече през нощта. Той казва, че това му помага да спи и успокоява болката. Добавя, че не е имал никакви странични ефекти през това време, но признава, че марихуаната го прави мързелив.

Източник: www.huffingtonpost.com