Марихуана и лечение на СПИНПрограмата „медицинска марихуана“ в Калифорния стартира след референдум, проведен на 5 ноември 1996 год., в който 55% от гражданите гласуват за нея. След това щатският закон се променя така, че позволява на хората, страдащи от рак, анорексия, СПИН, спастичен синдром, глаукома, артрит, мигрена или други хронични заболявания, „легално да  получават или отглеждат и да използват марихуана за медицински цели, когато е препоръчана от лекар.“ В момента в Калифорния има 200 000 пациента, използващи медицинска марихуана.
 
Тук ще цитираме Dr. Sean Breen, медицински директор на Медицински Канабис за Южна Калифорния от 2008 год.
 
Д-р Брин е третирал с медицинска марихуана няколкостотин пациента, страдащи от СПИН.

 

Медикаментът помага по няколко начина:

  • Редуцира болката, свързана с периферната невропатия.
  • Стимулира апетита и се бори с консумативния синдром.
  • Редуцира гаденето и другите стомашно-чревни проблеми, странични ефекти от използваните за лечение на СПИН медикаменти.
  • Помага на пациентите да спят.
  • Намалява нуждата на пациентите от лекарства за третиране на тревожността. Много пациенти страдащи от СПИН развиват тревожно разстройство, свързано със заболяването им и им се предписват бензодиазепини като ксанакс и валиум.

„Третирането на болните от СПИН с медицинска марихуана е изключително удовлетворително, тъй като пациентите имат отлични резултати и са много благодарни. Аз окуражавам всички ХИВ+ пациенти да използват медицинска марихуана за третиране на гореспоменатите симптоми и да говорят свободно с лекуващите си лекари.“, казва той.