Владимир Каролев

 

За страната ни ще има икономически ползи от легализацията на медицинския коноп, заяви икономистът Владимир Каролев в интервю за онлайн изданието Medical Marijuana–България. 

 

„В дванадесет държави от ЕС е разрешено използването й, а сред тях са  Германия, Швейцария, Финландия, Италия и Румъния“, припомни той. „Ако употребата на медицинска марихуана позволява на един човек по-бързо да се възстанови, това означава, че той ще се върне по-бързо към основната си професия, т.е. по-малко болнични и по-висок доход. Има много доказателства, че в страни където са разрешени леките наркотици, употребата им намалява“, допълни икономистът.

 

„Аз, като либертарианец, смятам, че когато едно нещо не вреди на обществото, няма защо да е забранено. В крайна сметка, от гледна точка на обществото, основното икономическо уравнение, което трябва да реши една държава, е: Как ограничените ресурси да бъдат използвани най ефективно? Мисля, че всяко нещо, произведено от природата, е полезно, особено ако това бъде потвърдено от лекари, защото в случая става въпрос и за медицина”, заяви Каролев.

 

Редица държави легализираха марихуана само за последните няколко месеца. Само през тази година Франция, Чехия, Уругвай и Румъния урегулираха законите си по отношение на растението. Промените в законодателството дадоха възможност за лечение на милиони хора, но и конопените влакна с медицинска цел отново да се използват в индустрията. Конопени влакна се използват от автомобилните концерни, в САЩ са събрали първата си реколта технически канабис от петдесет и шест години насам, а Канада пуска свободен пазар за медицинска марихуана с прогнозна годишна печалба от 1,3 милиарда долара. В същото време Израел очаква повече от 1,6 милиарда шекела годишно като данъчни постъпления и икономии в изпълнителната и съдебна системи. В ирландския парламент е внесен законопроект, изчисляващ ползите до € 300 милиона на година чрез данъчни приходи и освобождаване на ресурси.

 

Бившият изпълнителен директор на Майкрософт – Джеймън Шивли – възнамерява да започне мащабен бизнес с канабис чрез верига магазини, като очаква между 25 и 50 милиона долара печалба от магазин.

 

Вижте цялото интервю с Владимир Каролев: