Диабет и канабис

Учени  от Оксфордския Медико-биологичен изследователски център  откриха, че екстракт от марихуана може да регулира  нивото  на глюкоза в кръвта.

 

Изследователите докладват, че новият метод на лечение има потенциал да стане ново мощно оръжие в борбата с диабет тип II. Екстракта от марихуана може да спре болестта на всеки стадий и дава надежда за оздравяване на милиони хора, болни от тежкото заболяване.

 

Предклиничните данни показват, че приемането на екстракт от канабис два пъти на ден има множество противодиабетични ефекти като: намаляване нивото на глюкоза и увеличаване нивото на инсулина в кръвта; подобряване функцията на инсулин-продуциращите бета клетки в панкреаса; увеличаване на чувствителността към инсулина.  Лекарството се приема добре, като само четирима човека са отпаднали поради странични ефекти.

 

Новият метод на лечение може да помогне и на хилядите пациенти, които не реагират на най-често използваното при диабет тип II  лекарство – метформин. Болните от захарен диабет тип II страдат от недостиг на инсулин – хормон, който регулира нивото на кръвната захар. По-леките форми на заболяването могат да се контролират напълно със специални диети и здравословен начин на живот, но в повечето случаи се налага приемането на метформин. За съжаление той не е достатъчно ефикасен в дългосрочен план, в резултат на което болните трябва да прибягнат до по-силни лекарства.

 

Приемането на такива лекарства  може да предизвика неконтролируемо снижаване на нивото на кръвната захар, а това да доведе до  инсулт или сърдечен пристъп. Особено рискова е групата на хората с наднормено тегло.

 

Новият препарат е тестван на статистически значим брой хора, в различни стадии на болестта.

 

Диабет и канабис

«Положителните резултати от втория етап на изследването са доста обнадеждаващи» – казва ръководителят  на проекта  доктор Хари Тан.  «Ако заключителния етап на изследването окончателно потвърди получените до този момент резултати, то в скоро време можем да предложим  GWP42004 за лечение на заболяването. В момента има сериозни проблеми с лекарствата, които се прилагат, както и с методологията на лечението».

http://nationalmedicalmarijuana.com/

Изследванията на GW Pharmaceuticals в областта на канабиса и приложенията му като лекарство, са достойни за уважение.

 

Това, което е напълно сбъркано и погрешно е, че фармацевтичният гигант има монополен лиценз да отглежда канабис  с цел търговска печалба. Такъв лиценз е незаконен най-малко според три международни споразумения: Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г, Конвенцията за психотропните вещества от 1971 г. и Конвенцията за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества от 1988 г.

 

GW Pharmaceuticals действа извън закона, но монополът му се подкрепя от британската полиция, която редовно изпраща хора в затвора за отглеждане на няколко растения канабис за лична медицинска употреба. И всичкото това на фона на официалното становище на британското правителство, че « канабисът няма никаква медицинска стойност».

 

Милиони хора по света използват канабиса като лекарство и живеят в непрекъснат страх, че могат да попаднат под ударите на закона. В името на науката, медицината и състраданието, канабисът трябва да стане легално достъпен за тези, които имат нужда от него. Незаконният монопол на  GW Pharmaceuticals трябва да бъде прекратен.

 

MMJBG