Лили Пултър

Семейство Пултър

Доказателствата за медицинските свойства на канабиса продължават да се увеличават ден след ден, но той все още е нелегален в Австралия.

 

Най-видният защитник на каузата медицински канабис в Западна Австралия е Марк МакГоуън – политик, лидер на управляващата опозиционна партия в щата и лидер на Австралийската работническа партия. Той се бори за свободен достъп до растението за пациенти при строго определени обстоятелства.

 

Австралийското семейство Пултър от Пърт е пряко заинтересовано от темата. 9-годишната им дъщеричка Лили страда от две редки заболявания и в продължение на 2 години са ѝ били предписвани серия от упояващи лекарства (включително Оксинорм и Трамадол) за облекчение на симптомите ѝ.

 

Момичето е болно от синдрома на Елерс-Данлос (Ehlers-Danlos, EDS), който се изразява в прекалено гъвкави пръсти на ръцете и краката, ставна нестабилност и други сериозни нарушения. Освен това заболяване, Лили е диагностицирана с комплексен регионален болков синдром (CRPS), заради който усеща огромна болка по тялото си дори от най-лекото докосване.

Лили Пултър

Майката на Лили – г-жа Никол Пултър, казва че опиатите, които лекарите ѝ предписват, са прекалено силни за тялото на такова малко момиче и страничните ефекти са жестоки. Точно затова семейството предпочита медицинската марихуана като лекарство.

 

Родителите вече са проучили как сами да си направят конопено олио в домашни условия, но се страхуват да действат против закона.

 

„Ние обичаме децата си! Не искаме „Агенцията за закрила на детето“ да ни санкционира“, тревожи се майката.

 

Здравният министър Ким Хеймс вече е писал до федералния заместник Питър Дютън, препоръчвайки прокарването на пробен закон за медицинския канабис. Прокарването на всеки нов медикамент в медицината обаче, първо трябва да бъде одобрено от Администрация за терапевтични стоки, а след това и от федералните служби.

 

Източник: Yahoo News