МарихуанаДокато все повече американци подкрепят употребата на марихуана, както за медицински цели, така и за развлечение – опонентите на легализацията на растението се обръщат към академични учени с идеята те да повлияят на законодателите, че промени в закона за канабис не са нужни. Основното им твърдение е, че подобен акт ще бъде прекалено рискован. И докато поръчваните от фармацевтичните компании изследвания стават все по-противоречиви с времето, водещите медицински училища и издания са принудени да предоставят данни за своето финансиране.

 

Всичко това все повече повдига въпроса има ли конфликт на интереси в дискусията за марихуаната.

 

Международното списание VICE следи темата изкъсо и резултатите са вече налице. Медията е открила, че много от научните изследователи, които застават против легализацията на медицинската марихуана, всъщност са част от водещи фармацевтични компании, които продават продукти, които растението може да замести.

 

Такъв пример е д-р Хербърт Клебър от Колумбийския университет. Той се слави с похвални академични постижения, но същевременно се изказва негативно в пресата относно употребата на марихуана, която според него „може да доведе до всеобхватна зависимост и здравни проблеми на обществото“.  Но когато той пише своите официални изявления против медицинския канабис до медии като CBS News или CNBC, това което остава добре прикрито е фактът, че д-р Клебър е работил като частен консултант във водещи компании за лекарства, като Purdue Pharma (които създават наркотичното болкоуспокояващо „ОксиКонтин“), Reckitt Benckiser (производителите на болкоуспокояващото „Нурофен“), и Alkermes (компанията, която произвежда силния опиат Zohydro).

 

д-р Клебър

 

Д-р Клебър, който отказва да коментира темата, продължава да има огромно влияние в дебата за марихуаната. Негов писмен труд, в който изразява опозицията си към декриминализацията на марихуаната, бе цитиран от Асоциацията на полицейските началници на щата Ню Йорк (New York State Association of Chiefs of Police) и публикуван в изявление на Американската психиатрична асоциация (American Psychiatric Association) против използването на марихуана с медицинска цел.

 

Но могат ли дългосрочните финансови взаимоотношения на д-р Клебър с фармацевтичните компании да се тълкуват като конфликт на интереси?

 

Редица проучвания са доказали, че канабисът може да бъде използван за облекчение на болка и да замества най-често предписваните болкоуспокояващи.

 

Фармацефтична индустрия

 

Индустрията с опиатите е мултимилионен бизнес, който се критикува остро от все повече експерти, поради факта, че води до около 16 000 смъртни случая годишно. За една година това е повече, отколкото са от хероина и кокаина взети заедно.

 

Учените смятат марихуаната за безопасна алтернатива на опиоидните медикаменти (като „ОксиКонтин“ например), като плюс това не е регистриран нито един смъртен случай от предозиране с канабис.

 

Друго голяло академично име, което има връзка с компаниите за болкоуспокояващи лекарства, е това на д-р А. Ейдън Евинс – доцент по психиатрия в Медицинското училище на Харвард. Тя е част от борда на движение против легализацията на канабис, наречено Project SAM, като освен това е цитирана от водещи медии да критикува реформите в законите за медицинска марихуана.

 

Когато д-р Евинс коментира декриминализацията на растението в Журнала по клинична психиатрия (Journal of Clinical Psychiatry), изданието разкрива, че тя има финансови взаимоотношения с големи производители на лекарства. От ноември 2012 година, тя е наета като консултант в американската фармацевтична корпорация Pfizer и адвокатската кантора DLA Piper, като ѝ е отпусната субсидия за проучвания от Envivo, GlaxoSmithKline и Pfizer.

 

Марихуана

През изминалите години Pfizer се придвижиха стремглаво към бизнеса с болкоуспокояващи, който е на стойност 7,3 милиарда долара. През 2011 година компанията закупи King Pharmaceuticals (производителите на няколко опиоидни продукти) и в момента разработва конкурент на „ОксиКонтин“.

 

Д-р Марк Л. Краус, който работи на частна практика и е част от борда на Американското общество за медицина за зависимости (American Society of Addiction Medicine), се обяви против промяна в законите за медицинска марихуана в Кънектикът през 2012 година. Финансови документи обаче показват, че по това време д-р Краус е бил част от научната група консултанти в компаниите производители на болкоуспокояващи Pfizer и Reckitt Benckiser. До момента нито Краус, нито Евинс са коментирали публично тези съвпадения.

Всички тези разкрития могат да бъдат приети като доказателство, че компаниите за лекарства имат пряко влияние над прохибицията на марихуана.

 

През юли журналистът на VICE Лий Фанг публикува в списание The Nation статия, в която разкрива как много от най-големите и влиятелни организации против марихуана разчитат на солидно финансиране от компании за болкоуспокояващи, като Purdue Pharma и Alkermes.

 

Спонсорирани от фармацевтичната индустрия организации като Сдружението за живот на децата без наркотици (Partnership for Drug-Free Kids) и Общността за борба с наркотиците (CADCA) използват своите бюджети против марихуаната, вместо да обърнат внимание на по-големия за Америка проблем, който представлява употреба на прекомерно количество опиати.

 

Както независимата медия ProPublica съобщи, изследванията, спонсорирани от производителите на болкоуспокояващи само подпомогнаха проблемът със зависимостта на американци от „ОксиКонтин“ и „Викодин“ да се увеличи. Въпросните проучвания окуражиха докторите да предписват все повече и повече от тези медикаменти за все повече оплаквания, свързани с болка, което превърна Америка в това, което е днес – нацията, която използва и предозира с най-много болкоупокояващи в целия свят.

 

Източник: VICE