Професор Рафаел Мешулам

Професор Рафаел Мешулам

Реге звездата Боб Марли може да е смятан за световна икона на пушещите марихуана, но официално и по право този статут се полага на друг човек. Това е проф. Рафаел Мешулам – израелски биохимик, изследовател на механизмите на психотропното въздействие на канабиса.

 

С прости думи може да се каже, че роденият в София през 1930 г. български евреин е човекът, открил защо марихуаната омайва.

 

Как на практика се случва това? През 1964 г., съвместно с колегата си Йехиел Гаони, Рафаел Мешулам публикува химическата му формула.

 

Изолира основния психотропен компонент – тетрахидроканабинол (ТНС)

 

Макар да е шумно аплодирано сред научните среди, това откритие остава практически непопулярно следващите няколко години, защото по онова време никой не вижда медицинския му принос.

 

Поради тази причина израелците не патентоват откритието на Мешулам и Гаони. Грешка, която точно в тази държава много рядко допускат.

 

През 1970 г. в Израел вече много съжаляват за непредвидливостта си, защото американски фармацевти използват разработката на Мешулам и създават препарат, наречен маринол.

 

На първо време го използват при раково болни като средство против повръщане по време и след химиотерапия. През 80-те вече го прилагат и като стимулатор на апетита при болни от вируса на СПИН.

 

През 1966 г. Мешулам, който емигрира от България още като малък, вече е професор в Еврейския университет на Йерусалим. През 1975 г. получава и собствена катедра, където продължава изследванията си върху свойствата на марихуаната.

 

Човешкото тяло има нужните рецептори за самолекуване

 

Десетина години по-късно той стига до хипотезата, че в човешкото тяло би трябвало да съществуват специални рецептори за канабиноиди, които да взаимодействат с тетрахидроканабинола. Той ги открива през 1990 г., като ги описва с извода, че наличието на такива рецептори би трябвало да свидетелства за това, че човешкият организъм произвежда по естествен път невромедиаторни вещества, подобни на канабиноидите.

 

Две години по-късно проф. Мешулам открива и едно от тези вещества, наричайки го анадамид. По-късно този термин ще бъде използван за цяла група едногенни канабиноиди чрез изследването, на които е регистриран значителен прогрес в изучаването на медицинските свойства на канабиса. Благодарение на това са създадени и канабиноидоподобни вещества, които нямат психотропно въздействие. Неотдавна заедно с традиционните сортове марихуана започна култивирането на сорт, в който отсъстват психоактивните съставки. Чрез дълга и внимателна селекция от растението практически се отстранява основният канабиноид, който действа на психиката – ТНС.

 

Миналата година вестник “Ю Ес Ей Тудей” съобщи за специално създаден сорт марихуана в Израел. Той има повишена концентрация на канабиноиди с противовъзпалително действие, но не взаимодейства с мозъчните клетки и поради тази причина няма нежелани ефекти.

 

“След приемането на такава марихуана можете спокойно да шофирате, да работите, да се занимавате с любимите си ежедневни занимания. Затова този сорт е отлично приложим за лечение на деца”, казва Зак Клейн, ръководител на изследователския център на “Тикун Олам”.

 

Тази фирма е в основата и на създаването на Центъра за изследване на болката към Еврейския университет, където работи проф. Мешулам.

 

Алтернативният начин на лечение вече се използва в болници

 

Новият сорт марихуана вече се доставя в болниците и домовете за възрастни. Старите хора, които са пушачи, ползват цигари с този канабис, другите приемат активните вещества чрез изпарители или пък вземат канабиса с кисело мляко.

 

При онкоболни хора този вид трева се дава като болкоуспокояващо или за стимулиране на апетита при отслабен от химиотерапия организъм.

 

За разлика от САЩ и голяма част от Европа, в Израел въпросът с медицинската марихуана почти не буди спорове между различните власти. В обществото също има разбиране за използването на канабис с медицински цели. Темата дискретно се заобикаля или въобще не се коментира от влиятелните равини в страната.

 

Израелското министерство на здравеопазването разглежда идеята от следващата година разпределението на медицинска марихуана да става през аптеките – стъпка, която малко страни са направили. В Европа подобна инициатива има само в Холандия, която традиционно води европейската тенденция за легализиране на медицинската употреба на дрога.

 

Да пушиш марихуана на улицата в Израел би било престъпление. И властите там не толерират подобни действия. Но от началото на 90-те години медицинската употреба е разрешена за пациенти с рак и хронични болки, страдащи от Паркинсон, множествена склероза и посттравматично стресово разстройство.

 

Медицинската употреба на марихуана обаче е сериозно оспорвана в САЩ, където само 17 щата и Федералният окръг са разрешили медицинска марихуана за някои заболявания.

 

В Колорадо например има 82 хил. регистрирани пациенти при население от 5 милиона души. Тази бройка може да бъде съпоставена с 8-милионен Израел, където има 10 000 регистрирани.

 

Според Итай Аре от Медицинския център “Шеба” край Тел Авив легализацията на медицинския канабис позволява на властите да провеждат повече изследвания и да научат как да регулират употребата му.

 

“Трябва да се изследва повече, трябва да се регулира повече, за да знаем какво точно даваме на пациента, кои сортове са по-добри. Ако не е разрешено, никога няма да научим това”, казва експертът. Той, както и други защитници на медицинската марихуана, казват, че канабисът е ефективен и евтин метод, който драматично намалява нуждата на пациентите от други болкоуспокояващи, които имат нежелани странични ефекти.

 

“Най-накрая стигнахме до фаза, когато това е прието, без да се смята за “лошо”, но има още много да извървим. Следващото предизвикателство може би ще е големите компании за лекарства да приемат растението.” Това казва Рут Галили, професор по имунология в Еврейския университет в Йерусалим, който изследва предполагаемите противовъзпалителни ефекти на CBD от десетилетия.

 

Източник: в. 24 часа