Флаг Чехия

 

Новината, че канабисът в Чехия е легализиран като лекарство, а отглеждането на коноп вече е лицензирана дейност, като че ли развълнува повече света, отколкото чехите. Ще попитате – защо така? Такъв закон, по същество, е още една крачка към признаването на особения статус на марихуаната и към прословутата легализация.

 

Работата е в това, че марихуаната в Чехия е фактически отдавна в особено положение. Излезте на Вацлавския площад, разходете се и поне веднъж ще усетите характерния мирис на конопен дим. Погледнете в магазините за козметика – рафтовете са пълни с козметика от коноп, а в магазините за хранителни стоки не е трудно да се намери шоколад със смлени или цели конопени семена. Нещо повече, в Прага се провежда ежегодния фестивал Канна-фест, където ветераните-ботаници обсъждат тънкостите на хидропониката и храненето на растенията, а кибиците и любопитните пробват канабисови вкусотии от сладолед до лимонада и пазаруват полезни неща като сапун и кремове на конопена основа. Всичко това е резултатът от приетата през 2010 г. (тази дата, несъмнено, е отбелязана в календара на легализаторите с късметлийско листенце) нова версия на Наказателния кодекс, в която марихуаната е отделена от останалите наркотици и отглеждането на по-малко от 5 растения, а също така и съхранението „за собствени нужди“ на не повече от 15 грама вече не се счита за криминално престъпление, а за административна простъпка. Така че обикновените потребители, които не са дилъри, имат достатъчен простор за експерименти със здравето и съзнанието си.

 

С лечебния коноп, обаче, досега имаше няколко проблема. Първо, относително големите производители на коноп бяха преследвани и все още се преследват според Кодекса с глоби, конфискация, съд и съвсем реални присъди. При това човекът дори не е задължително да е печелил пари – има няколко случая, когато собствениците на съвсем малки градинки, снабдявали безплатно болни с марихуана, бяха пратени в съда. Второ, лекарят, който в разговор може да спомене на пациента, че при неговото заболяване в Канада, САЩ или Нидерландия се използват препарати, съдържащи тетрахидроканабинол и медицинска марихуана, сам нямаше право да изписва такива. Трето, много болни въпреки това се опитват да се снабдят с тези препарати, но, нито при самостоятелно отглеждане, нито при покупка от дребни нелегални производители, конопът не отговаря на стандарти по съдържание на активни вещества и няма контрол на качеството, което значително влияе на ефективността на лечението.
 
Приетият закон позволява да се решат тези проблеми. Той не изкарва от сянка всички големи производители на марихуана, а само тези, които искат да получат лиценз за производство на коноп като лекарство и ще го правят под строг държавен контрол. Предписването на конопени препарати ще става само от лекари със съответни специалности, с компетентност за болестите и състоянията, облекчавани от марихуаната. Накрая, напълно е възможно, че с времето покупката на медицински коноп, макар и частично, ще се финансира от застрахователните компании, което значително ще облекчи живота на много болни.

 

Така че законът наистина бе необходим на лекарите и пациентите, а за останалите простосмъртни – свободни художници и прочие любопитни, той е без значение, тъй като те, както преди, си имат своите 15 грама и 5 растения.
 
Източник: medportal.ru