Пост-стресово травматично разстройство

Според новия закон, който чака подпис от губернатора, пациенти, диагностицирани с пост-стресово травматично разстройство (ПТСР), болест на Крон и други инвалидизиращи заболявания, вече ще имат достъп до канабисова терапия.

 

Новият закон разширява списъка от одобрени заболявания, за които лекарите от Мейн могат легално да препоръчат канабис, и вече включва ПТСР, възпалителна болест на червата (болест на Крон и/или язвен колит), дискинетични и спастични разстройства на движенията и други заболявания, водещи до тежки и упорити мускулни спазми (болест на Паркинсон и/или болест на Хънтингтън). За втори път законодателите в Мейн разширяват броя на пациентите, които могат да имат достъп до медицински канабис. Според щатския закон оторизираните пациенти могат или сами да отглеждат канабис или да го купуват от 8-те одобрени от щата диспансера.

 

Четири щата – Кънектикът, Делауеър, Ню Мексико и Орегон – специално разрешават употребата на канабис против симптомите на ПТСР. Данни от клинични изпитвания, публикувани в майския брой на сп. Molecular Psychiatry подсказват, че канабисът и базираните на него терапии вероятно са „следващото поколение научно-обосновано лечение за ПТСР”.

 

Данни от проучване, публикувано през 2011 в сп. European Journal of Gastroenterology and Hepatology,сочат, че канабисовата терапия е обичайна сред пациентите с възпалителна болест на червата. Наскоро изследователи от Отделението по гастроенетерология и хепатология на Meir Medical Center в Израел докладваха, че вдишан канабис потиска симптомите на болест на Крон в сравнение с плацебо при пациенти, които не са се повлияли от традиционната терапия. Учените заключават: „Данните сочат, че 8 седмици лечение с богат на ТНС канабис, но не с плацебо, е свързано със значително намаление на симптомите с повече от 100 точки според скалата CDAI (Crohn’s Disease and activity index). 5 от 11-те пациенти в опитната група постигнаха пълна ремисия на болестта (определено като намаление на симптомите с повече от 150 точки по скалата CDAI).

 

Източник: norml.org