Норман Бейкър с представителите на UPA

Норман Бейкър с представителите на UPA

Трябва да помагаме на болните, а не да ги превръщаме в престъпници” – заяви Норман Бейкър пред BBC.

 

Изглежда светът е на прага да вземе разумното решение и да се отърве от изкуствено създадените предразсъдъци, които цели 40 години несправедливо малтретират хората.

 

От изключително значение е и това, че въпросът се повдига в консервативна Англия и то директно от Министъра на вътрешните работи.

 

Норман Бейкър е изпратил официално писмо до своя колега в Здравното министерство – Джереми Хънт. В писмото си Бейкър призовава:

 

„Следва да бъдат въведени по-либерални закони и легализиране на широката употреба на канабис за облекчаване на симптомите на някои заболявания, включително страничните ефекти от химиотерапията.”

 

Бейкър допълва, че действащите закони за канабиса са силно рестриктивни, а лекарствата, които се произвеждат от него – твърде скъпи и непосилни както за пациентите, така и за Здравната каса.

 

Министърът иска да се либерализира употребата на канабис, за да може да се използва за лечение и облекчаване страничните ефекти на химиотерапията, и симптомите на състояния като  ХИВ/СПИН, болестта на Крон, както и множество други заболявания.

 

„Мисля, че е време да се преразгледа отношението ни към канабиса, защото откакто заемам поста Министър виждам все повече и повече доказателства, че канабисът може да осигури истински медицински ползи за лечение на редица състояния. Налице са и все повече научни изследвания, които доказват медицинските свойства на растението. Говорил съм с доста влиятелни хора, които са ми казвали, че канабисът е единственото, което облекчава състоянието им. Щом толкова държави признават, че той наистина има лекарствен полза е редно да преразгледаме законите си и да помогнем на хората, които са болни. Рекрационната употреба на канабиса е съвсем отделна тема, която не е въпросът тук.“

 

Министър Бейкър стигна до тези изводи след като се срещна с представители на United Patients Alliance (неправителствена пациентска организация) и разговаря с болните, които са принудени нелегално да използват канабис, за да облекчават страданията си.

 

„Трябва да сме готови да прилагаме в медицината средства, които помагат на хората, а не да позволяваме на древни предразсъдъци отпреди 40 години да ни пречат. Ако хората са болни, трябва да им помагаме, а не да ги превръщаме в престъпници” – каза още британският вътрешен министър в интервю пред BBC.

 

По материали на: The Guardian, BBC, The Sun