Здрава клетка и клетка поразена от множествена склероза

Здрава клетка и клетка поразена от множествена склероза

Множествената склероза (MS) се смята за водеща причина за инвалидност, причинена от неврологично заболяване сред младите и хората на средна възраст в северните индустриализирани страни. Смята се, че е автоимунно демиелинизиращо заболяване със сложна патофизиология. Невродегенеративните процеси водят до развитие на множество симптоми на болестта като спастичност, болка и дисфункция на пикочния мехур. Неспособността на наличните медикаменти да контролират тези симптоми кара хората да се самолекуват с марихуана. В научната литература се натрупват все повече доказателства, че деривати на канабиса могат да облекчават симптомите на множествена склероза.

 

Многоцентрово, плацебо-контролирано клинично изпитание, проведено от Изследователската група за МС на Великобритания за влиянието на канабиноидите върху МС. В изследването участват 657 пациента от 33 центъра на Великобритания и продължава една година. Пациентите получават орално ТНС или плацебо.

 

Резултатите показват статистически значимo редуциране на мускулната спастичност (използвана е скала на Ashworth). В допълнение, ТНС повишава активността (използван е  Rivermead Mobility Index).Резултатите показват, че канабиноидите могат да бъдат използвани не само за облекчаване на симптомите на МС, но и за дългосрочно овладяване на болестта, което подкрепя хипотезата за невропротекторния ефект на канабиноидите.

 

Клинични изпитания на SATIVEX.
SATIVEX е лекарство, което се получава от канабис след изолиране на двата му главни компонента – тетрахидроканабинол и канабидиол. То се прилага в Канада за редуциране на болки при рак и спастичност при MS.
Цитираното тук  клинично изпитание е проведено в Европа с цел одобряване на лекарството за облекчаване симптомите на спастичност (спазми и скованост) при болни от множествена склероза. Всички пациенти не са получили облекчение при предишно лечение с използваните в момента медикаменти за редуциране на спастичност. В изследването са участвали 573 пациента от 52 болници в 5 държави: Великобритания, Испания, Италия, Чехия и Полша. Изводите от изследването са, че медикаментът редуцира спазмите и сковаността при 74% от пациентите. В допълнение, статистически значимо подобрение се наблюдава в качеството на съня.

SATIVEX в момента се прилага като медикамент за лечение на спастичен синдром при множествена склероза във Великобритания.

90% от страдащите от MS развиват нарушения във функциите на пикочния мехур, което значително влошава качеството им на живот.

 

Клинично изпитание на SATIVEX за третиране на уринарните дисфункции.
Първото включва 135 пациента с напреднала MS с нарушения в уринарната функция, които не се повлияват от наличните в момента медикаменти. Подобрението при редица симптоми е статистически значимо: нощно уриниране, честота на дневното уриниране, спешност на уринирането (Fowler et al. Multiple Sclerosis. 2010;EPub ahead of Print).
Карл Фоулър, професор по Уроневрология при Института по Неврология и консултант в Националната болница  по Неврология и Неврохирургия във Великобритания:
„Това изследване показа, че при пациентите с множествена склероза, при които безуспешно са прилагани всички други налични медикаменти, SATIVEX редуцира някои от най-неприятните симптоми на уринарна дисфункция. Резултатите показват, че SATIVEX ще получи полезно приложение при това страдание.“

Участничка в програмата за Индивидуално Лечение с Изследователски Нови Лекарства (наричана ощеCompassionate Use Program или Compassionate IND) в САЩ разказва:

 

„Поставиха ми диагноза множествена склероза през 1988 г. Преди това бях доста активна личност, занимавах се с балет и плуване. Все още плувам всеки ден и пуша марихуана. Всеки месец получавам цигари марихуана, свити от правителството. По едно време тежах едва 38 кг, сега съм 47 кг. Преди да започна да пуша марихуана не можех да ходя. Нямах апетит. Когато открих, че има програма, чрез която да взимам марихуана от правителството, реших, че това е решението. Никога не бях пушила марихуана, всъщност смятах познатите си пушачи за неприятни. Сега самата аз съм неприятна, но марихуаната ми помага. Отнема болките в гърба. При множествена склероза (МС) човек получава мускулни спазми. Може да сте танцували цял живот и МС да ви отнеме това удоволствие. За утеха ползвам плувният басейн, което много ми помага. Плувам много по-лесно след една цигара марихуана. От 1991 г. пуша по десет цигари на ден. Не приемам никакви други медикаменти. Марихуаната е моят голям помощник.“