РумънияНякои допълнителни подробности около медицинската марихуана

 

Както се разбра в северната ни съседка са настъпили изменения на законовите разпоредби по отношение на медицинската марихуана. В частност са променени текстовете в закони 143 и 339 по отношение на статута на наркотичните вещества, касаещ медицинската употреба на някои от дериватите на канабиса. Ситуацията досега в Румъния е следната: законът забраняваше притежанието и обхващаше всички форми на употреба на канабис.

 

Днес, закони 143/2000 и 339/2005, относно режима на наркотични вещества, допускат някои производни на марихуаната да бъдат използвани за медицински нужди. Промените са извършени от Националната агенция по лекарствата е са задължителни за първоначалния етап. Следващата стъпка ще бъде Министерство на здравеопазването да впише веществата в списъка за здравно обезщетение, както вече се е случило в 9 европейски страни.

 

Процесът е започнал преди три години, когато група от лекари от три неправителствени организации, внасят предложение в Конституционния съд на страната, за да им се разреши да използват THC в медицинската си практика. Те са подкрепили исканията си с проучвания и документи от Шатите, където се използва за медицински цели. Смята се, че е имало и няколко консултанти от Чехия и САЩ, които са предоставили материали, тъй като са били приложени и изследвания направени в Чехия.

 

Според анкетите излъчени по новините, румънското общество положително оценява настъпилите промени, което говори за една зрялост и добро ниво на осведоменост. Хората обясняват положителното си отношение с факта, че промените са настъпили по инициатива на лекарите, а лекарите и очевидно са достоверни. Във форумите и блоговете промените  се коментират като добра новина.