НервГрупа по Неврологични клинични изследвания.   College of Medicine and Dentistry, Plymouth, UK. [email protected]

 

Резюме: Въпреки че екстракти от растението канабис са използвани с медицински цели в продължение на хилядолетия, едва през последните 20 години канабиноидната физиология получи научна обосновка. Започнаха да се появяват и събират доказателства за ползата от приложението на канабиноидите в медицината.

 

Относителната оскъдност на терапиите за лечение на симптомите на множествена склероза доведе до опити на пациенти с алтернативна медицина, включително използване на екстракти от канабис.

 

Постоянно се увеличават доказателствата, които потвърждават отделни случаи на симптоматично подобрение, особено на  мускулна спастичност, невропатични болки, проблеми със съня и пикочния мехур при пациенти, страдащи от множествена склероза, лекувани с канабиноиди.

 

Канабоидите не повлияват други симптоми, като тремор и нистагъм. Профилът на безопасност при използване на канабиноидите изглежда приемлив, макар че леко удължен период на прилагане подобрява поносимостта. Няма сериозни притеснения относно безопасността при използването им. Понастоящем се обръща внимание на методологията на изпитване и приложение, разработват се нови тестове. При неотдавна проведени изследвания се появиха доказателства,  подсказващи,че канабиноидите имат още по-голяма роля в лечението на множествената склероза. Има свидетелства за тяхната противовъзпалителна и невропротекторна функция, както и че подпомагат ремиелинизацията.

 

В момента се провеждат изследвания, които ще покажат дали канабиноидите могат да имат по-дълъг ефект във времето за намаляване на тежестта и забавяне на развитието на множествената склероза.

 

Източник: Ncbi.nlm.nih.gov