Може ли канабисът да помага за отслабване и поддържане на добра форма?

 

Ново проучване от Университета Ървайн в Калифорния показва, че активните канабиноиди могат да играят ключова роля в свалянето на килограми, без физически упражнения, както и да бъдат част от диетологията.

 

Една сбъдната мечта?

 

Проведени тестове с лабораторни мишки върху клетъчния им метаболизъм показват, че някои химически вещества в мозъка притежават характеристики, подобни на марихуаната.

 

Ето един кратък преглед на обещаващото откритие:

 

Кое химическо вещество има тази сила?

 

Това е ендоканабиноидното съединение, наречено 2-AG. Ендоканабиноидите, имат подобна молекулярна структура като активните съставки в канабиса. Обикновено, високите нива на 2-AG се намират в мозъка на бозайниците, и от провеждани проучвания се предполагат, че тези съединения карат тялото да се нуждае от мазнини. Учените смятат, че ендоканабиноидите играят ключова роля в регулирането на метаболизма на тялото, или енергията, която ни дава храната.

 

Как учените тестват съединението?

Марихуаната и диетологията

 

Изследователи генетично проектираха мозъчни клетки на мишки, за да покажат ниските нива на 2-AG, следвайки теорията, че това ще накара метаболитните темпове на гризачите да „полудявеят”, казва Кристен Филипкоски за Gizmodo.

 

Предчувствието се оказа правилно. Мишките са били в „хиперметаболитно състояние“ и са изгаряли калории на мазнини много по-ефективно, отколкото нормалните мишки, заяви изследователят Даниел Пиомели в своя отчет. Те са „устойчиви на затлъстяване“, и остават слаби въпреки богатата на мазнини диета и без упражнения. Дори имали нормално кръвно налягане, и не са показали повишен риск от сърдечни заболявания или диабет.

 

 

Как може това откритие да помогне на хората?

 

„За да се постигне желаният ефект, ще се наложи да се създадем лекарство, което блокира производството на 2-AG в мозъка“, казва Пиомели, „нещо, което все още не сме в състояние да направим.“

 

Така че можем ли да очакваме чудодейно хапче в обозримо бъдеще?

 

„Промяната“ на химията на човешкия мозък не е лесна задача, казва Филипкоски. Предварителните оценки твърдят, че ще отнеме десетилетие и ще струва до 2 млрд. долара, за да се направи лекарството безопасно и достатъчно ефективно, за да го одобри Администрацията по храните и лекарствата. Не е ли по-добре да се възползваме от продукт създаден директно от природата?

 

По материали от The Week