Конопено олио

Настоящото изследване е част от поредица проучвания, които изучават потенциалните здравни ползи и терапевтични приложения на конопените семена и конопеното олио.

 

Изследователите от това проучване потвърждават, че маслото от коноп е богато на мастни киселини. То е с много висока концентрация на полиненаситени мастни киселини (над 80%) и благоприятно за метаболизма съотношение на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини – близо 2:1.

 

Учените отбелязват още, че конопеното олио съдържа Гама-линоленова киселина (GLA), която може да бъде открита и в други масла, изследвани за лечение на пациенти с атопичен дерматит, известен още като кожна екзема.

 

Знаейки за богатото съдържание на мастни киселини, което има конопеното олио, изследователите се заемат с изучаването на ефектите му над пациенти с атопичен дерматит. Извършва се единично сляпо, кръстосано проучване, в което участват 20 души, страдащи от кожна екзема.

 

Пациентите са произволно разделени в две групи: първата приема конопено олио, а втората – маслиново. За разлика от конопеното, маслиновото олио е бедно на мастни киселини, Гама-линоленова и стеаридонова киселини. Последната също се съдържа в конопеното масло.

 

Целта на проучването е да определи потенциалните ефекти на олиото над липидните профили, трансепидермалната загуба на вода, състоянието на кожата и употребата на лекарства при кожни проблеми. Изследването се състои в рамките на два етапа от по 8 седмици с 4-седмична пауза помежду им. По време на проучването участниците приемат по 30 мл. (2 чаени лъжици) от предписаното им олио. И маслиновото и конопеното олио са студено пресовани и поставени в бутилки без добавки. Един от критериите за участие е пациентите да са диагностирани с атопичен дерматит и да са на възраст между 25 и 60 години. По време на проучването и месец преди него, те трябва да избягват употребата на хранителни добавки и медикаменти, които могат да попречат на резултатите.

 

16 от 20-те участници стигат до края на изследването. Резултатите: всички липидни фракции показват значителни изменения, включително и повишени нива на Гама-линоленова киселина, заради приема на конопено олио. Данните от въпросниците, попълнени от пациентите пък сочат, че тези, които са приемали конопено масло са усетили, че кожата им не е толкова суха, а сърбежът е намалял значително. При пациентите, приемали маслиново олио не са забелязани подобни подобрения.

 

Освен това, участниците приемали конопено олио са започнали да използват по-малко лекарства. Изследователите предполагат, че очевидната ефективност на конопеното олио най-вероятно е причинена от високото съдържание на полиненаситени мастни киселини. Също така допускат, че наличието на Гама-линоленова и стеаридонова киселини може да възпрепятства нарушаването на метаболизма на мастните киселини, което може да се приеме като начин за подобрение на симптомите при болните от атопичен дерматит.

 

Изследователите заключават, че са нужни още изследвания в тази насока, за да се определи истинският ефект от честата употреба на конопено олио при болните от кожна екзема.

 

Проучване: Callaway, J., et al, J Dermatalog Treat, 16: 87-94, (2005)