a5cfeb7eb858a454222c6a713718c016_XLAвторитетната британска медия The Daily Mail публикува изследване направено в Медицинския център на университета Утрехт.

 

За да разберат по какъв начин марихуаната влияе върху процеса на обработка на емоциите, учени са изследвали как функционира човешкият мозък, докато е под въздействие на веществото тетрахидроканабинол (ТНС), съдържащо се в растението. Изследвани са хора, които използват марихуана – поне четири пъти годишно, но не по-често от веднъж седмично. Доброволците са били разделени на две групи – на едните е давано ТНС, а на другите плацебо. Изследването е контролирано чрез магнитно-резонансна томография.

 

В следствие на експеримента, лекарите са установили, че тетрахидроканабинолът активира намиращата се в човешкия мозък ендоканабиноидна система, като в резултат хората изпитват по-малко негативни емоции. Това изследване позволява марихуаната да бъде разглеждана като средство срещу депресии и други психични разстройства.

 

При експеримента, изследваните е трябвало да повторят радостно или уплашено изражение на лицето си по предложен образец. Публикуваните в The European Neuropsychopharmacology journal резултати показват, че хората с ТНС в кръвта си изпитвали затруднения с изразяването на страх, а изражението им на радост било идеално. Резултатите са потвърдени с ядрено-магнитен резонанс. Сканирането на мозъците показало, че веществото влияело позитивно върху зоните на мозъка, които отговарят за емоциите. „Приложението на THC намалява отрицателните наклонности в емоционалната преработка „, се казва в доклада.

 

Изследването може да бъде видяно и в медицинската база данни Pubmed:

The endocannabinoid system and emotional processing: A pharmacological fMRI study with ∆9-tetrahydrocannabinol