Битката на италианка, болна от множествена склероза

 

Мадалена Мигани

Мадалена Мигани

Наскоро Мадалена Мигани, майка на две деца от Италия, една съвсем обикновена жена, започна кампания, с която цели легализиране на медицинска марихуана в цялата страна. Тя моли властите, като казва, че „когато приемам канабис се чувствам много по-добре. Искам да мога да си я закупя в аптеката.“

 

ДНИТЕ ѝ  са кръговрат от грижи за двете ѝ дъщери и борбата с болестта – множествена склероза. Това са страдания и болка, които тя посреща със спокойствие, когато с малко канабис успява да ги притъпи. Точно заради тази помощ от страна на растението, Мадалена Мигани, 36-годишна италианка с магистърска степен от университета във Флоренция, стартира онлайн петиция за либерализиране на марихуаната в сайта change.org. „Кортизонът не ми понася и единствената алтернатива за мен е канабисът,“ пояснява тя.

 „Когато взимам състоянието ми се подобрява, по-спокойна съм и успявам да заспя, болката е по-търпима. Всичко става много по-лесно.“

Една битка – тази за легализирането на марихуаната, за свободното ползване на медицинска марихуана, е поведена от нея и други пациенти. От известно време за това се бори и 32-годишната Лучия Спири, която страда от амиотрофична латерална склероза. Заедно с Андреа  Тришуольо, който има същото заболяване, тя е основава първия `Social club Канабис в Италия`.

 

Историята

Съвсем случайно, Мадалена открива, че марихуаната ѝ помага, особено имайки предвид, че тя никога не е пушила до този момент.  „Чувала съм, че марихуаната е дала много позитивни резултати при изследване в Пулия,“ казва тя по въпроса, „Получавам новини по имейл, които ми изпраща една приятелка. Питах личния си лекар и невролога си за тяхното мнение, но и двамата ми отвърнаха с разбираща усмивка и веднага смениха темата. Останах сама с въпросите си. Не ми остана друга опция освен да опитам. Но не мога да пуша канабис, никога не съм пушила трева. Зави ми се свят. Реших да я ям, слагах си я под езика, както се прави с хомеопатията. Резултатите дойдоха. Някак успях да превъзмогна и един от най-тежките проблеми, които се появяват с това заболяване – проблемът с уринирането. За около две седмици, започнах да се чувствам като нормален човек.“

 

Болестта

Заради множествената склероза, Мадалена напуска работа. Има 75% инвалидност. Макар че грижите за нейните две дъщери (на 3 и на 6 г.) е основната ѝ мисъл, след като е диагностицирана, тя среща проблеми дори и при тези си дейности. „Това беше първото нещо, което поисках от годеника си – Да си направим дете! – Беше като инстинкт за самосъхранение. Бременностите обаче само влошиха състоянието ми. Вече имам и много сериозни проблеми с лявото си око,“ казва тя. След като преди осем години заболяването ѝ е открито, тя живее в мъка и болка. Има и други като нея: и други пациенти са попадали в същата ситуация разказват за облекчението, постигнато чрез канабиса.

 

Лекарствата

В момента не съществуват достатъчно научни проучвания относно ефикасността на лечението с марихуана. Експертите не са на едно мнение – дали става въпрос за свободно пушене на джойнт или за потенциалните ползи от лечението с канабиноиди. В много от медикаментите на база на марихуаната не се съдържат психотропни вещества. „Единственото лекарство за множествена склероза на базата на канабиса на пазара е Sativex ,“ обяснява Диего Чентонце, изследовател от Италианската асоциация за множествената склероза. „Това е спрей, който се осигурява от Националната здравна система. Подлаган е на множество клинични изследвания. Ако обаче става въпрос за самия канабис – няма научни факти, които да подкрепят теорията, че той помага на пациентите.“  Едно лекарство, Sativex, изплувало първо на канадския пазар през 2005, което за жалост не помага на Мадалена.  „Неврологът ми каза, че не е за мен, тъй като се прилага при хипертонус, когато на лице е скованост по-тежка от моята. За мен това лекарство не е препоръчително. Само с канабиса успявам да открия облекчение. Мечтата ми е да мога да си го купувам от аптеката.“

 

Експертите

Петицията, която започва Мадалена е предшествана от ddl presentato dal Pd, фокусирана върху медицинските ползи от канабиса, която и цели да ускори и улесни достъпа на пациентите до лекарствата на канабиноидна основа. Заедно със Sativex съществуват и други медицински средства, които са на същата база. „Обикновено употребата на лекарства, съдържащи канабис при хора с множествена склероза е с доказано положителен ефект при контролирането на тремори. Такива медикаменти се ползват също и при хора, страдащи от глаукома, СПИН и за намаляване симптома на гадене по време на химеотерапия. Но от фармацефтична гледна точка съществуват и други лекарствени средства, които са по-познати и определяме като нашия пръв избор. Докато страничните ефекти от лекарствата, съдържащи канабиноиди не са достатъчно познати – тези медикаменти, които винаги препоръчваме: първо, са вече подлагани на повече изследвания,“ коментира Роберта Пачифичи, отговорник по лекарствените, алкохолни зависимости и допинга към Висшия здравен институт.

 

Региони и разлики в наредбите

В Италия има няколко региона, които вече са разрешили употребата на марихуана с медицински цели. Това са Тоскана, Венето и Лигурия. Законът за употребата на леките наркотици като медикаменти е пробен, а  разпространението на лекарствата е безплатно и се реализира в болници и аптеки.
Не само лекарствата на канабисова основа са разрешени, а и самото отглеждане на медицинска марихуана. Много други региони в страната са близо до осъществяването на такива проекти.
И в Пулия ще е възможна да се пуши с медицински цели, както канабисът, така и неговите производни. Беше взето единодушно решение от Регионалния съвет, с което се одобрява закона за контрол над канабиноидните медикаменти по план, изготвен от лекар-специалист.

 

Междувременно, Торино е първият италиански град, които каза „да“ на напълно свободната употреба на канабис.