Дискусия за включване на болката в списъка със състояния, които могат да бъдат лекувани с медицинска марихуана

 

Лекуване на болката с медицинска марухуана

Хартфорт, Кънектикът

 

Комбинация от перкоцет, викодин, оксиконтин и много други лекарства приковават Робърт Спехт към леглото за пет години. Тези лекарства са му предписани от специалист по контрол на болката. Идеята е да му помогнат да се възстанови от операция на крака.
 
Той обаче не се възстановява до момента, в който престава да взема наркотици и започва да използва марихуана. Марихуаната го прави отново активен член на обществото.
 

В понеделник Спехт каза пред членовете на Общото събрание на Комитета по финанси, приходи и акции на Кънектикът, че според него болката трябва да бъде добавена към списъка със състояния, които се квалифицират за медицинската програма за марихуана на щата Кънектикът.Той свидетелства в подкрепа на Законопроект 1117 на Сената, който предлага да се включи „болка, която се лекува от специалисти по контрол на болката” като едно от състоянията, които могат да се лекуват с медицинска марихуана. В законопроекта се предлага производителите да се облагат с 250 щатски долара за всеки паунд (453,59гр.) марихуана, доставени до диспансерите.
 
Подкрепящите законопроекта, както и противниците му проведоха разгорещен спор, дали болката трябва да се включи в списъка на медицинските състояния, които да се лекуват с марихуана.Уилиям Хан, жител на Гилфорд, каза, че предложението да се включи болката в списъка се прокарва от хора, които искат да правят пари от продажбата на марихуана.
 
Поддръжниците на този законопроект ви карат да участвате в мошеничества чрез данъци” – каза Хан.Каролин Реган, програмен директор на Агенцията за младежта и семейството каза, че добавянето на болката към списъка би компрометирало процеса на добавяне на „медицински състояния” към списъка на одобрените за употреба на медицинска марихуана. В момента в този списък присъстват рак, глаукома, СПИН и болест на Паркинсон. „Това изпраща грешно послание, прави този закон за смях и принизява нуждата от стриктни щатски закони за медицинската марихуана в Кънектикът.” – каза тя.
Реган каза, че нейната организация работи здраво за да промени културата на тийнейджърите по отношение на злоупотребите с дрога.
 
Ерик Уилиямс, президент на Канабисовия бизнес алианз на Кънектикът каза, че няма доказателства, че медицинската марихуана води до увеличаването на употребата от тийнейджъри. Той каза още, че се застъпва за тези, които страдат и биха могли да се възползват от медицинската марихуана. „Днес има много начини за използване на марихуана, освен пушене, включително кремове и изпарители.” – каза той.Спехт каза, че страда от няколко инвалидизиращи заболявания: операция на крака, наранявания на коляното и бедрото след падане и посттравматично разстройство вследствие разправиите с медицинската система.
 
Той каза, че е бил предозиран три пъти с наркотици, предписани му от специалист по болката.
 
„Никога повече, докато съм жив, няма да взема наркотици. Единственото нещо, с което замених наркотиците е канабиса” каза той.
 
Той каза на членовете на комитета, че някой ден те също биха могли да имат нужда от канабис.
 
„Бъдете щастливи, че имате възможност да лекувате себе си и тези, когото са ви скъпи с любов, а не с отрова” – каза Спехт. Публикувано на 19.03.2013 Johanna Somers
 
Източник: http://www.theday.com/