Само ден след новината за легализирането на марихуаната в Аляска, в официално медийно изявление, кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви, че щатската столица също ще последва започнатия вече от няколко щата пример, и ще легализира марихуаната.

 

От полунощ днес, 26.02.2015г. , притежанието и отглеждането на марихуана във столицата Вашингтон е напълно законно.

„Вярваме, че постъпваме правилно“ – каза Баузър, в отговор на критики и нападки срещу решението.

Въпреки легализирането, щатските власти държат да се знае, че столицата на САЩ няма да се превърне във втори Амстердам.

 

Легализацията се случва благодарение на Инициатива 71, за която гласоподавателите дадоха своето одобрение чрез референдум още през ноември 2014г.

Инициатива 71 обаче не променя федералното законодателство, което прави случая доста заплетен, за разлика от другите щати, където марихуаната е легализирана.

 

Интересното е ,че около 20 % от площта на столицата е федерална собственост – на такива места по закон дори притежанието остава забранено. Тоест, парковете в града, военната собственост и други площи, контролирани от федералното правителство остават зони, където марихуаната е нелегална.

 

Пушенето на публични места, както и продажбата на канабис също остават нелегални. Но всеки пълнолетен жител на града може да отглежда в дома си до шест растения, със не повече от три във фаза на цъфтеж.
Във домакинства с повече от един желаещ, позволеното количество е до 12 растения на домакинство, с не повече от 6 във фаза на цъфтеж.

Едно лице може да притежава и съхранява не повече от 2 унции суха канабисова маса – общо около 55г. Всичко над това количество, също попада под ударите на закона.

 

Встрани от ограниченията, наложени от федералното законодателство, решението на Вашингтон е голяма крачка към една по-добра политика по отношение на марихуаната. Дано все повече страни да последват примера, даден от тях!