Проучване показва, че терапията с марихуана намалява драстично клетки на мозъчна глиома

Проучване показва, че терапията с марихуана намалява драстично клетки на мозъчна глиома

Поредно проучване доказващо, че активните молекули в канабиса убиват ракови клетки, бе публикувано от изследователи в Катедрата по Онкология на Лондонския университет „Св.Джордж“.

 

 

Учените са използвали екстракт от цяло растение канабис, богат както на главния психоактивен елемент ТХК, така и на канабидиол (КБД). Според думите им, лечението е показало „драматични смалявания в обема на туморите“ при определен тип мозъчна глиома.

 

 

„Злокачествената глиома е едно от най-агресивните ракови заболявания при възрастните хора, и процента на дългосрочно оцеляващите е много нисък, тъй като стандартното лечение за глиома е остава до голяма степен неуспешно“ – казват изследователите Катрин Скот, Ангъс Далглейш, и Уай Лиу

 

 

В публикацията си в Molecular Cancer Therapeutics , екипът разказва, за решението си да се позове и надгражда върху вече съществуващите изследвания, показващи, че „канабиноидите имат свойства да потискат растежа на глиомните тумори, толкова добре, колкото и да неутрализират онкогенични процеси като ангиогенезата“.

 

Изследователите са искали да усилят ефекта на канабиноидите, и затова изследвали използването както само на ТХК и КБД, така и в комбинация с лъчева терапия, върху глиомни клетъчни линии.

 

„Марихуаната убива раковите клетки в пропорция с дозата и продължителността на лечение“ – твърдят изследователите – „Цялото растение е много по-ефективно при лечение, в сравнение със чист, лабораторно приготвен ТХК“

 

Не само, ами предварителното третиране на клетките със ТХК и КБД, четири часа преди лъчетерапията, увеличава нейния ефект върху третирането на раковите клетки.

 

Учените предполагат, че ТХК и КБД в канабиса, принуждава раковите клетки да се „самоубият“, когато са изложени на радиация – процес, наречен апоптоза.

 

Туморите, третирани при опитни мишки с глиома, са показали „драматични“ разлики, при лечение с канабис, със свивания до 1/10 от първоначалния обем на туморите при контролната група.

 

„Взети заедно, нашите данни подчертават възможността на тези канабиноиди,  да предразполагат глиомните клетки, да реагират по-добре на йонизиращо лъчение, и предполагат потенциална клинична полза за онкоболните пациенти,  с помощта на тези две разновидности на лечението.“

 

В България, канабисът все още се намира в Списък 1 на забранените вещества, като такова без медицински ползи и голям риск при употреба.
В САЩ, използването на марихуана за медицински цели е разрешено. Същото важи и за Канада, Уругвай, Израел, Испания, Чехия, Германия, Холандия, и още много други.

 

Време е и членовете на българското здравеопазване да се замислят върху възможността, повече пациенти да бъдат излекувани, и да имат право на избор за своите методи на лечение.