Използването на канабиса за най-различни цели, не е нещо ново. За да подкрепим твърдението си, тук сме подбрали единадесет популярни исторически личности, за чиито навици се знае, че са включвали канабис под една или друга форма.

 

1. Фридрих Ницше

 

Nietzsche_Olde_05
Ницше не е бил точно това, което ние днес наричаме „тревоман“. Записките му показват, че е пушил хашиш един-два пъти, но повече е обичал да експериментира с други химикали – включително опиум, калиев бромид, хлоралхидрат, и то доста активно. Ницше в крайна сметка полудява, незнайно, поради сифилис или друга причина – точната причина за промяната в психическото му състояние си остава тема на дебат. За едно обаче всички са единодушни – едва ли канабисът е причината за лудостта му.

 

 

 2. Жана Д‘Арк 
joan_arc-capture

Знае се, че Жана Д‘Арк е била обвинявана в използването на марихуана и други билки за вещерство (обвинителите ѝ твърдели, че тя е използвала канабиса за да чува гласове, които тя наричала Господ). Няма твърди доказателства, така, че нека я приемем само като потенциален потребител.

 

 

3-5. Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Барак Обама 

 

GW
По времето на Вашингтон и Джеферсън са се култивирали огромни количества коноп – и най-вероятно, те са го използвали и за други цели. Вашингтон даже е коментирал в журнал, че е чакал твърде дълго, за да отдели женските от мъжките конопени растения. А и тъй като медицинските свойства на марихуаната са били доста добре познати, през последните, да кажем, 5000 години, изглежда доста понятно тези двама щатски президенти, да са били потребители на канабис.

 

Колкото до Барак Обама – е да, той все още е жив и в силите си, така че можем да го наречем само бъдеща историческа личност, но нека го приемем не като друго, а като още един (и настоящ) щатски президент, за който се знае, че е използвал канабис.

 

 

6. Скитите

 

Sythen

Гръцкият историк Херодот докладва, че древния номадски народ на скитите е използвал канабис в церемонии, с които изпращали падналите в битка лидери. След конструирането на палатки от пръчки и животински кожи, скитите запалвали големи количества канабис в палатката, образувайки по този начин затворено пространство, изпълнено с канабисов дим, което е било предназначено да пречисти всеки, които влезе в него.

 

7. Оскар Уайлд 

 

oscar_wilde
Остроумният писател, изглежда е предпочитал опиума пред канабиса, но Уайлд, позовавайки се на поне един несигурен източник, е използвал марихуана или хашиш през пътуването си до Египет.

 

 

8-9. Александър Дюма, Бодлер

 

Baudelaire
Историята казва, че двама от най-великите френски писатели, живели през 19 век, са използвали големи количества хашиш, и даже заформили клуб, за да отбележат любовта си към тази субстанция.Повече за техния „Клуб на хашишаните“ можете да прочетете тук, в откъса от книгата „Канабис“ на Джонатан Грийн

 

10. Андре Бретон 

 

andre-breton
Френските сюрреалисти със сигурност са били в малко по-различни духовни състояния. Андре Бретон в частност, защитавал употребата на хашиш, сравнявайки го със сюрреализма. Той казва, че „сюрреализма се появява като нова част от изкуството, която не е задължително да бъде ограничена до малкото щастливи; точно като хашиша, тя има възможността да задоволи почти всички вкусове“

 

За пълния „Манифест на сюрреалиста“ (заслужава си четенето), кликнете тук.

 

 

11. Кралица Виктория 

 

Queen-Victoria

Личният лекар на Кралица Виктория, Дж.Р.Рейнолдс, е предписвал марихуана на Кралицата, с цел да облекчи менструалните ѝ болки.  Кралицата е предпочитала да го пие като отвара, вместо да го пуши, но е чувствала облекчение. Само няколко десетилетия по-късно, през 1928, канабисът става нелегален във Великобритания.