Фибромиалгията е заболяване, за което от дълго време фармацевтичните компании безуспешно се опитват да създадат стандартизирано лекарство, но за страдащите от синдрома изглежда, че марихуаната все пак продължава да е най-ефективния метод.

 

Всъщност, проучвания като това, показват, че канабиноидите са най-доброто средство за борба с фибромиалгията. Дори известния актьор Морган Фрийман призна, че използва канабис, за облекчение на хроничните си болки. Със толкова примери наоколо, изглежда, че фибромиалгията си остава мистерия – но начинът да си помогнеш в хроничните болки не е.

 

 

Фибромиалгията е хронично заболяване, чиито симптоми най-често биват мускулно-скелетна болка (засягаща мускулите, костните структури и стави), умора, изтощение и изнежване на места. Симптомите могат да бъдат и проблеми със съня, мускулна скованост, загуба на памет, депресия, и много други, включително грипни симптоми.

 

Синдромът може да бъде предизвикан от много фактори, и симптомите варират според пациентите. Затова, и заболяването си остава мистерия.Над 3 милиона годишно са случаите  на фибромиалгия само в САЩ (дълго търсихме статистика за България), но учените не изглежда да се приближават до определянето на първопричината за синдрома, въпреки, че твърдят, че синдромът се контролира с медикаменти.

 
За повечето от страдащите, обаче, „контролиран с медикаменти“ не означава точно това. Много от болните взимат достатъчно медикаменти, за да се чувстват пристрастяване, но често лечението има много малък, или дори никакъв резултат. Има три одобрени лекарства за помощ при фибромиалгия, и те, със своята цена със сигурност помагат на фармацевтичните компании, но не изглежда да имат същия ефект върху боледуващите. Всъщност, щатско проучване показва, че при проучване, проведено сред 1300 души, 61 % от тях твърдят, че трите лекарства нямат никакъв ефект, докато само 10% твърдят, че има някакъв ефект. Много от проучваните хора даже твърдят, че вместо да им помага, лекарството им пречи, и ги кара да се чувстват още по-зле, прибавяйки към симптомите на заболяването им, и симптомите, които употребата на лекарствата предизвиква.

 

 

Марихуаната от дълго време се използва за помощ при най-различни заболявания и симптомите им. Е, тези хора, които живеят на места с достъп до медицинска марихуана, има как да си помогнат, но милиони други страдащи няма как да опитат този метод за лечение на хроничните си болки. Това може да е особено трудно, като се има предвид, че за заболяването все пак почти нищо не се знае, и пациентите нямат право на избор за своя метод на лечение.

 

Последният пример, както казахме, бе Морган Фрийман, който открито заяви, че подкрепя легализацията на канабиса по целия свят. Актьорът заяви, че единствено канабиса облекчава симптомите му на фибромиалгия, и той го приема по всякакъв възможен начин – като масло, като храна или като го пуши (инхалира). Разбира се, той не е единственият, който твърди, че канабисът помага, но бързо се превръща в пръв пример за тези, които твърдят, че марихуаната помага.
Разбира се, всички тези факти за ефектите на марихуаната, и за рестрикциите върху употребата ѝ, разстройват както пациентите, така и семействата им, които гледат близките си да страдат. Фибромиалгията е предизвикала много страдания, за които изглежда, няма друга алтернатива на лечение, но отново и отново, канабисът показва значими начини на приложение за помощ на тези болни. И ако канабисът наистина носи облекчение, то спирането на болните от достъп до него, е меко казано странно деяние.