В сравнение с други често използвани опиоиди, включително и алкохолът, марихуаната може да се окаже дори по-безвредна от считаното в миналото.

Това е водещото откритие от скорошното проучване, публикувано в журнала „Scientific Report“, където филиал от научни изследователи са проучили количеството смъртоносен риск, свързан с потреблението на редица често използвани вещества. Те откриват, че на индивидуално ниво алкохолът е най-смъртоносната субстанция, последвана от хероина и кокаина.

 

В широк предел, марихуаната е най-малко опасното от изследваните в-ва.

Таблицата показва съотношението на отровна доза и типична човешка доза.

таблица - рискове

 

И в най-долната част на таблицата? Канабисът – около 114 пъти по-несмъртоносен от алкохола, според авторите. Същите са направили изчисления, сравняващи смъртоносни дози на определена субстанция с количеството което обикновеният човек използва. Също така, марихуаната е единственото от изследваните вещества, което показва невероятно нисък смъртен риск за потребителите му.

 

Тези открития подкрепят класациите за наркотичната защита под малко по-различна методология. Така че в това отношение изследването по-скоро е потвърждаване на по-ранни открития от колкото нещо ново. Като се има в предвид сегашните национални и интернационални дебати относно легалният статус на марихуаната и рисковете свързани с използването ѝ,  изследването идва в подходящо време.

 

Важно е да се отбележи, че „по-безопасно от алкохол“ не означава „напълно безопасно“. Важно е предварително да се вземат предвид всички възможни гледни точки, преди да се предприеме лечение с канабиноиди. Марихуаната е натурална, няма никаква химична преработка при растението, но и тя като всяко лекарство крие своите рискове.

Разбира се, отровата от гърмящата змия също е натурална, но никой не я нарича безопасна.  Болкоуспокоителните по рецепта са медицински и са отговорни за десетки хиляди смъртоносни случая на година.

Има рискове свързани с буквално всичко, което приемаме в тялото си. Яжте прекалено много захар, и сте на бързият влак към гноясващи зъби и диабет. Приемайте прекалено много сол, и се изправяте пред увеличаващ се риск от удар. Психоактивни субстанции като марихуаната и алкохолът не са уникални по никакъв начин в рисковете свързани с тях.

 

Това което е уникално, е начинът по който тези субстанции се третират от закона и конкретно, как алкохолът и никотинът по същество получават свободен пропуск от наредбата за контрол на веществата. Авторите на това проучване подчертават, че в законодателните класификации на психоактивните наркотици често липсват научни основания, и техните открития потвърждават този факт.

Като се вземат в предвид рисковете свързани с марихуаната и алкохола, авторите препоръчват „да се приоритизира управлението на риска към алкохола и тютюна, вместо към марихуаната“. Те казват, че когато става дума за марихуана ниският риск свързан с наркотика „навежда на мисълта за строга нормативна регулация като предпочитание пред сегашният забранителен подход“.

 

С други думи – забраната не работи.

 

Изисква се невероятна дързост човек да ругае срещу опасностите от използването на марихуана през деня и тогава да се прибере и да отпусне с чаша от много по-смъртносно нещо през нощта.