susan_sarandon_ipad_wallpaper-other

Актрисата Сюзън Сарандън, обявила се в подкрепа за каузата на активистите в САЩ, борещи се за разумно отношение и регулация на канабиса.Фото: hdwp.net

Войната срещу марихуаната като част от войната срещу наркотиците в повечето страни по света е все още в разгара си, а въпросът за това: как продължителната употреба на растението влияе върху мозъка – заема централно място в дебата относно легализацията. Въпреки че алкохолът продължава да е легален независимо от изобилстващите доказателства относно рисковете от дългосрочната му употреба, борбата за осигуряване на достъп до марихуана както заради терапевтичните ѝ свойства (особено това целенасочено да унищожава ракови клетки), така и заради различните видове употреба извън сферата на медицината, до голяма степен зависи от различните твърдения относно дългосрочното въздействие на марихуаната при хората, които я употребяват за забавление.

 

За щастие този диспут вече може да се опре на нещо повече от различни мнения и да се пренесе в полето на научните доказателства, благодарение на съвсем скорошния доклад на учените от университета в Тексас относно дългосрочните ефекти от употребата на марихуана върху човешкия мозък, публикуван в PNAS (специализирано научно издание на Националната академия на науките на САЩ).

 

Проучването допринася за разрушаването на вече отмиращия мит, че употребата на марихуана води до намаляване на коефициента на интелигентност и на практика изнася нови доказателства в полза на потенциалната роля на марихуаната  в борбата с болестта на Алцхаймер. Изследването установява, че започването на редовна употреба на марихуана в по-ранна възраст е причина за увеличаване на структурната и функционалната свързаност в мозъка. Това нарастване на свързаността е най-изявено в началото на употребата, като резултатите сочат, че по-голямата свързаност е в пряка зависимост от интензитета на употреба.

 

Макар че тези резултати се нуждаят от потвърждение в рамките на по-широка извадка (в проучването са участвали около 100 души), предварителните данни определено изглеждат обещаващи. Необходими са допълнителни научни изследвания, за да се установи дали наблюдаваните различия са пряка последица от продължителната употреба на марихуана, или са само косвено свързани с нея. Учените са установили и намален обем на сивото вещество в орбитофронталната кора (област в мозъка, свързана с пристрастяването) при дългосрочните потребители. Не е ясно дали у редовните потребители този зона не е по-принцип по-малка (което обяснява редовната употреба), или самата употреба е довела до структурни промени в мозъка. Резултатите трябва и да се съпоставят с други проучвания, които сочат, че канабиноидите всъщност стимулират растежа на мозъчни клетки (неврогенезата) дори и при възрастните.