„Искам да се извиня, че систематично съм въвеждал хората в заблуда“

 

д-р Санджай Гупта

д-р Санджай Гупта

Световноизвестният американски неврохирург, просветител и водещ медицински консултант в медии като CNN, CBS News и колумнист в списание Time, отказал поста на главен лекар на САЩ, защото предпочита да помага на хората и да може да се вижда със семейството си – доктор Санджай Гупта, официално се извини на хората, че е участвал в една лъжа.

 

Човекът, повече известен у нас като автор на книги, по които се снимат сериали за лекари от типа на „Понеделник сутрин”, всъщност е един от най известните хирурзи в света и през 2011 г. е бил включен от списание „Форбс” в списъкa с десетте най-влиятелни знаменитости.

 

Американският учен с индийски произход публично се извини от сайта на CNN, „че систематично е въвеждал хората в заблуждение”, поддържайки официалните становища, че канабисът води до пристрастяване и няма медицински ефект.

 

След направено собствено фундаментално проучване, доктор Гупта стига до извода, че билката няма висок потенциал за злоупотреба, а напротив – има множество медицински приложения. Санджай Гупта, като истински учен, се занимава задълбочено с въпроса  и резултат на вглъбяването му става обществената позиция, която той заема, като препоръчва да се насърчават изследванията на медицинските свойства на марихуаната и предлага да се преразгледа нелегалният ѝ статут. Той започва да популяризира очевидните ползи, които това растение може да даде на човешкото здравеопазване и с помощта на CNN създава документален филм, наречен “Weed” (“Трева”).

 

Филмът е анонсиран на сайта на CNN, а цялото видео може да се гледа в YouTube.