Честит празник, приятели!

 

Днес ще ви разкажем откъде тръгва този празник, и защо хората по света са избрали 20 април и часа 4:20 за да отбележат любовта си към едно растение – канабис.

 

Малко история

 

Празнуването на 20.04 или 4/20 първоначално стартира през 70-те години на миналия век, като времето след училище – 4:20 следобяд.

Групичка ученици от Сан Рафаел, Калифорния, използвали часа, за да си уговарят срещи, в които да разпуснат след училище. Въпреки че обичайното място за срещи било една външна стена на училището им, те променили мястото където се срещали със статуята на Луи Пастьор (френски учен от 19 век), която се намирала в двора на училището, а определения час за срещи на 4:20 следобяд. Групичката изначално използвала фразата „4:20 Луи“, но след време фразата еволюирала и се опростила в „4:20“. Така бързо фразата „4:20“ придобива значението на „Среща за по цигара“

Фразата се разпространила отвъд техния личен кръг. Към края на 70-те, терминът бил добре познат отвъд щата Калифорния. Групата „Grateful Dead“ също помогнала много за разпространението на „420“ в САЩ , а и по света.

 

420 Днес

 

Днес, 420, 4:20 или 4/20 е кодово название, което се свързва с употребата на канабис, и по-точно, като начин, по който хората се идентифицират с кулурата, свързана с канабиса.

 

Днес е датата, в която активистите и любителите на канабиса се събират, за да отпразнуват заедно. В световен мащаб, това е датата, на която са организирани почти всички събития, свързани с движенията за легализация и декриминализация – организирани от пациенти, лекари или просто любители.

 

Празнуването на 20 април се ражда във Ванкувър, Канада – и през последните 20 години се превръща в концепция, приета от много активисти навсякъде по света.

Градове като Ванкувър и Денвър вече всяка година правят големи фестивали, които събират десетки хиляди хора, дошли миролюбиво да споделят любовта си към растението.

Множеството от тези движения са довели до цялостна промяна на мирогледа и законодателствата по света.

 

420 По света

 

Ето няколко от тазгодишните събития, които се организират по света.

 

Canada 4/20 National March

 

The 420 Rally – Denver, Colorado

 

2015 Cannabis Cup – Denver, Co

 

А ето и малко снимки от миналогодишни събития:

420-Ванкувър

420 – Ванкувър, Канада

420 Рали - Канада

420 Рали – Канада

 

420 - Лондон

420 – Лондон