Точно когато наближава крайния срок за подаване на заявления, и протича борбата за общо 5 лиценза, които ще позволяват на производителите да зареждат Ню Йорк с медицинска марихуана, идват и новините, че новосъзадената канабисова индустрия в щата е получила одобрението и подкрепата на много и влиятелни болнични заведения.

 

Според New York Times, въпреки, че щатския здравен отдел все още не е готов със списъка на производителите, няколко болници са побързали да обявят, че вече са създали партньорства, които ще им позволят да осигуряват медицинска марихуана на пациентите, които имат лиценз.

 

Едно от болничните заведения – North Shore-Long Island Jewish Health System, разкрива, че колаборира със Силвърпийк Ейптекари (Silverpeak Apothecary), компания за медицинска марихуана, базирана в Колорадо, и работят съвместно по формирането на нова компания – Силвърпийк Ню Йорк. Целта на партньорството, според изпълнителният директор на болницата Майкъл Доулинг е, да бъде осигурен на пациентите им достъп до медицински канабис.

Болницата North Shore-L.I.J. “осъзнава значимостта на това, нашите пациенти да имат достъп до всички възможни опции, които биха помогнали за овладяването на симптомите на болестта им, стига да има медицинско доказателство, което подкрепя употребата на марихуана за конкретното състояние” – каза Доулинг в изявлението си.

 

Няколко други значими медицински организации обявиха, че те също планират да предлагат медицинска марихуана, като част от техните методи за лечение. Медицинският център на Университета на Рочестър, и манхатънската Болница „Маунт Синаи“ заявиха пред NY Times, че в момента преговарят с компании, които кандидатстват за лиценз, във връзка с това да осигурят медицинска марихуана на своите пациенти, в случай, че тези компании бъдат одобрени за лицензиране.

 

Генералният директор на Рочестърския Медицински Център, Питър Робинсън, каза, че болницата все още не е сключила договор със специфична компания, но той е „позитивно окуражен“, че скоро ще бъде установена здрава връзка, стига да финишира процеса по лицензиране.

Вътре в болничното заведение няма да има специален диспенсър, тъй като е трудно да администрират доходоносен бизнес под шапката на медицинско заведение с нестопанска цел и без печалби, добавя Робинсън.

 

По неофициална информация, The Greater New York Hospital Association (Върховната асоциация на Ню-Йоркските болници) също е подала заявление, с надежда да бъде включена в програмата за медицинска марихуана на щата.

 

Само пет производителя, които ще бъдат обявени до края на месеца, ще имат възможността да отглеждат и продават медицинска марихуана в Ню Йорк. Тези пет компании ще могат да отворят общо 4 диспенсъра в целия щат, с медицинска марихуана, достъпна за пациентите от началото на 2016г.

 

За съжаление, въпреки че в Ню Йорк ще има медицинска марихуана, програмата съвсем не е обмислена в полза на пациентите. Щатът ще разреши билката да бъде използвана за лечение само на 10 болестни състояния, като пациентите ще трябва да пътуват до един от четирите легални диспенсъра.

 

Повечето поддръжници, все пак, се съгласяват, че въпреки, че програмата не е идеална, те се чувстват убедени, че листа на одобрените болести ще бъде увеличен, веднъж като програмата влезе в сила и има възможността да се докаже.

Източник: HighTimes