При хората, които употребяват канабис, вероятността да развият метаболитен синдром е 50% по-ниска, отколкото при тези, които никога не са го употребявали, гласят резултати, публикувани онлайн преди да бъдат отпечатвани в американското медицинско издание “The American Journal of Medicine” (Американски журнал по медицина). Метаболитният синдром представлява група рискови фактори — високо кръвно налягане, висока кръвна захар, нездравословни стойности на холестерола и коремно затлъстяване, които водят до повишен риск от сърдечносъдови заболявания и/или диабет тип 2 и други тежки последици за здравето.

 

Учени от медицинския институт „Leonard M. Miller“ (Ленърд М. Милър) към Университета в Маями са анализирали връзката между употребата на канабис и метаболитния синдром сред близо 8 500 души на възраст между 20 и 59 години в рамките на Националното проучване и преглед на здравето и хранителните навици в САЩ (National Health and Nutrition Examination Surverys) за периода 2005 – 2010 г.  Изследователите са определили участниците като „страдащи от метаболитен синдром“, когато са били налице повече от три от следните симптоми – повишена кръвна захар на гладно, високи нива на триглицеридите, нисък HDL-холестерол, повишено систолично/диастолично кръвно налягане и увеличена обиколка на талията.

 

Тези признаци на метаболитния синдром са били открити у 19,5% от хората, които никога не са употребявали канабис, 17,5% от употребявалите канабис в миналото и 13,8% от употребяващите в момента.

 

„Вероятността употребяващите марихуана млади хора между 18 и 30 години да развият метаболитен синдром е 54% по-ниска в сравнение с тези, които никога не са употребявали“, съобщават изследователите. По-конкретно, средните стойности на кръвната захар на гладно сред настоящите консуматори на марихуана са значително по-ниски, отколкото при хората, които никога не са употребявали канабис, а обиколката на талията е доста по-малка при мъжете, които са заявили, че употребяват марихуана, отколкото при тези, които никога не са употребявали.

 

„Тези резултати са много важни за страната, тъй като употребата на марихуана се разглежда като все по-приемлива, а същевременно затлъстяването, сърдечносъдовите заболявания и диабетът са придобили епидемиологични мащаби“, заключават авторите.

 

Резултатите от проучването съвпадат с данни от предишни емпирични изследвания, които показват обратна зависимост между употребата на канабис и диабетните маркери, и подкрепят предходни статистически данни, които сочат, че употребяващите канабис обикновено имат по-малка обиколка на талията и по-нисък индекс на телесната маса от тези, които не употребяват.

 

 

Резюме на проучването „Метаболитният синдром сред употребяващите марихуана в Съединените щати: анализ на данните от Националното проучване и преглед на здравето и хранителните навици” можете да прочетете тук