Семейства в щата Джорджия продължават да се борят за легализация на медицинския коноп. Преди месец жители на щата се събраха пред щатските законодатели, където бяха изслушани. Те разказаха своите лични истории и споделиха какви ползи ще им донесе растението, ако бъде декриминализирано.

 

„Първото нещо, което усещам, когато се събудя, е нетърпима болка“, разказва Кати Крозби от Мейкън пред камерата на 41 NBC News. Тя страда от чести пристъпи на остра хронична болка, които не може да облекчи с лекарства.

 

„През по-голямата част от времето просто се моля болката да отмине по-бързо. Отчайващо е!“

 

Поради тази причина Кати се отправя с молба към законодателите да приемат законопроект за легализация на олио от канабис с ниско съдържание на THC, което може да облекчи страданията ѝ.

 

„Не мога да проумея защо не легализираме употребата на растението при положение, че може да помогне на толкова много страдащи хора да водят нормален живот. В момента аз не живея нормално.“

 

Законопроектът не бе приет по време на изминалия законодателен период. В момента законодателите проучват как марихуаната може да помогне на хора с всякакви сериозни здравословни проблеми.

 

„Сега се опитваме да разберем какви са медицинските свойства на канабиса“, заяви конгресменът на щата Алък Пийк. „Трябва да проучим дали растението наистина помага при хронична болка, множествена склероза и други заболявания“.

 

И докато законодателите обмислят своите решения, Кати Крозби има един въпрос към тях.

 

„Ако бяхте на мое място или на мястото на някой от хората, които свидетелстват днес, и станете свидетел на техните огромни страдания, как бихте реагирали? Как бихте гласували? Мисля, че отговорът е ясен.“

 

Тежката история на малката Кендъл

 

1557325_799110746787327_169908104345949470_o

Кендъл Бегърли е само на три годинки, но се бори с огромни здравословни проблеми.

„Част от нейния мозък, наречена „мазолесто тяло“ (корпус калозум), и отговорна за връзката между лявото и дясното полукълбо, липсва. Освен това, тя има дупки в ретината, което затруднява зрението ѝ“, обяснява нейната майка Кристи Бегърли.

 

Редица лекари обясняват на родителите, че могат да опитат с конопено олио за облекчение симптомите на дъщеря си, но ако го направят в Джорджия, това ще бъде незаконно.

 

Законодателите в Джорджия ще се срещнат с правораздаващите органи идния месец, за да обсъдят бъдещия статут на медицинския канабис.

 

„Фактът, че легализацията отне толкова много време ми вдъхва надежда. Надявам се, че висшите служители ще предприемат правилните мерки и канабисът ще помогне на повече хора“, сподели майката на Кендъл.

 

Източник: 41 NBC News