Животът на употребяващите канабис в Обединеното кралство вече ще бъде по-лек и свободен, след като Националният съвет на началниците на полицейски управления в страната оповести намеренията си за прекратяване на арестите на дребни производители на канабис, както и че вече няма да се отделят ресурси за разследвания по повод отглеждането на канабис. Вероятно обаче, ако се натъкне на плантация с марихуана на дадено местопрестъпление или в хода на странично разследване, в зависимост от това какъв е обемът на реколтата полицията ще продължи да арестува и подвежда под отговорност всеки, срещу когото има доказателства.

 

В неотдавнашно изказване Сара Торнтън от Националния съвет заяви, че марихуаната, която хората отглеждат в домовете си, по всяка вероятност ще бъде унищожавана, а имената им ще бъдат регистрирани като част от база данни, но те нямат да бъдат арестувани.

 

Тя отрече това да има нещо общо с някаква неофициална декриминализация на растението и обвини за тази смяна на политиката все по-малкия бюджет на полицията. Г-жа Торнтън каза още, че полицията вече няма да може да се отзовава на сигнали за кражби от домовете на хората заради бюджетните ограничения и липсата на ресурси в полицията. А колкото и да е добра новината, че закононарушителите, които не са извършили свързани с насилие престъпления,  няма да бъдат хвърляни зад решетките, изглежда че полицията до голяма степен ще игнорира и престъпниците, които упражняват насилие, например крадците.

Отглеждането на големи количества канабис обаче остава под угрозата на полицейско преследване и по думите на Торнтън в такива случаи ще се процедира в зависимост от мащаба им.

 

Това ще зависи от конкретните обстоятелства. Реакцията ни ще трябва да е в зависимост от характера на престъплениетоЗа нас никога не е било приоритет да търсим канабис по домовете на хората. Такива деяния обаче са противозаконни. Ако заловим такива нарушители, ще процедираме чрез прилагане на възможно най-леките мерки. Това, което ни интересува най-вече, е организираната престъпност, отглеждането на канабис в промишлени количества, заяви г-жа Торнтън.

 

В цял свят бавно, но сигурно, държавата и полицията започват да губят войната срещу наркотиците в полза на хората, дръзнали да се опълчат срещу нелегитимното законодателство и рискували да попаднат в затвора, за да си извоюват правото да живеят като хора със свободна воля, които могат да вземат самостоятелни решения.