Вчера на площад „Синтагма“ в Атина се проведе първият гръцки фестивал, посветен на канабисовото растение.

 

greece-cannafest

Активистите, организирали фестивала, се борят за легализацията на употребата на канабис в южната ни съседка. Организаторите наричат своето събитие „Атински Протестивал за Канабиса“ и целят легализиране на канабисовото растение, и декриминализация за потребителите му.

 

Според организаторите такова действие е необходимо, и гръцката икономика може само да спечели от него. То би донесло значителни приходи чрез производствена индустрия на регионално ниво, и освен това ще създаде 40,000 работни места. Това би донесло на гръцката икономика 2,5 милиарда евро годишно, и би помогнало на Гърция да излезе от кризата, твърдят още те.

 
Организаторите на фестивала са се обърнали към министър-председателя Алексис Тсипрас да присъства на фестивала, тъй като в миналото самият той е бил поддръжник на движението за легализация.

 
Това, което те целят е легализацията и разрешаването на култивацията на канабис за лична употреба – както за терапевтични нужди, така и за забавление. Това, за което протестират те е „правото на индивида да използва тези субстанции по свой собствен избор“

 
greece-athens-posterПлаката на фестивала изобразява древната богиня Атина, която отглежда канабисово растение. Двата главни спонсора на фестивала са два испански уебсайта, които се занимават с продажба на семена.

 

 

Организаторите на фестивала предлат Гърция да приеме модела на Уругвай, според който всеки гражданин има право да култивира за лична употреба до шест растения, организирането на канабис клубове с нестопанска цел (без печалба), и легално държавно производство, продаващо определени количества годишно, на възрастни и на разумна цена.

 
Те вярват, че със сегашното правителство в Гърция е настъпило времето за такъв радикален ход.

 

 

Не е ли време да вземем пример от съседите?

 

Източник:  GreekReporter