Всяка година, обезболяващи като Перкоцет, Викодин и други опиоиди убиват хиляди. Предписанията за такива лекарства се увеличиха с 300 процента през последното десетилетие, като това ги превръща в най-често предписваните лекарствени средства. Това са най-опасните и същевременно пристрастяващи лекарства, които често губят ефективността си при дългосрочна употреба.

 

Така, когато едно растение може ефективно да замести тези така разпространени лекарства, фармацевтичните компании могат много да се притеснят за развитието на бизнеса си.

 

Не е трудно да се види, че благодарение на споразуменията между правителствата и фармацевтичните гиганти, и пропагандата против растението, обществото все още вярва (корупцията помага), че растението следва да бъде класифицирано като незаконен наркотик. Има купища доказателства, че потискането на лечението с марихуана, може да се определи като един от най-големите провали в свят, в който претендираме за свободно общество, журналистическа и научна почтеност. Няма растение на Земята, което да е по-осъждано от нея.

 

Още през 2012г. станахме свидетели на исторически и важен момент в американската история, а и в световната такава – щатът Колорадо стана първия, който легализира рекреационната употреба на марихуана. Последиците от това решение бързо се разнесоха по целия свят, образовайки милиони хора за ползите на марихуаната като лекарство, и особено за нейният болкоуспокояващ ефект.

 

Повече от 100 милиона души само във въпросните Съединени щати страдат от изтощителна хронична болка. Болката в резултат от трудови злополуки е неприятно изживяване както за пациентите, така и за лекуващите ги специалисти. Ако се придържаме към конвенционалните медицински грижи, то това довежда до хронична зависимост на пациентите към опиоидни болкоуспокояващи и антидепресанти, което в крайна сметка би довело до интоксикация на мозъка и метаболитните функции. И дори това да е единствения вариант, облекчението на болката може и да остане на заден план, ако пациентът няма възможност да прибягва ежедневно до скъпите болкоуспокояващи, което оставя и лекарите, и пациентите без друга опция, освен да прибегнат до алтернативни методи на лечение.

 

Хиляди хора, които използват опиоиди за контрол на болката умират от свръхдоза всяка година – и бройката се увеличава. Всъщност, смъртните случаи в следствие на свръхдоза болкоуспокояващи, са се увеличили четирикратно в рамките на 10 години, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.Три от четири от тези смъртни случаи включват предписани болкоуспокояващи, а не дрога от улицата.Това означава, че по-голямата част от хората, които умират от такива дроги, дори не ги използват нелегално. Те имат рецепти за това.

 

Няколко изследвания  са проучвали ефекта от добавянето на канабиноиди към лекарствения режим на пациенти, страдащи от хронична болка.
Такива изследвания  показват, че канабиноидите много помагат за ефективно успокояване на болката, когато се прилагат като допълнително лечение на онкоболни пациенти, които не реагират добре на стандартните опиоиди, твърди изследването, публикувано в The Journal of Pain – официалния журнал на American Pain Society.

 

Когато пациентите започнат да консумират канабис, наблюдава се забележим спад във количеството на легалните опиоиди, които те приемат – антипсихотици, болкоуспокояващи и антидепресанти –  всички тези опиоиди, които имат множество странични ефекти. Не се намира нито едно изследване, което да е включвало употреба на канабис, където изследваните субекти да не са намалили значително количеството на приеманите опиоидни лекарства.

 

Скорошно проучване разкрива доста интересни факти за медицинските приложения на марихуаната, като болкоуспокояващ агент, и най-вече като безопасен такъв.
Екип от изследователи в Университета на Пенсилвания решават да обърнат внимание на инцидентните смъртни случаи, причинени от употреба на опиоиди във щати, където марихуаната е достъпна за медицински цели. Те заключват, че тъй като контролът на болка е една от главните причини хората да прибягват до медицинска марихуана, щатите, които са легализирали или декриминализирали билката, би трябвало да имат по-ниски нива на смъртност. Изследването е публикувано в Jama Internal Medicine.

 

Около 60 процента от свръхдозите опиоиди се случват при хора, при които лекарството е предписвано от личен лекар, а не при покупки от черния пазар, докато с канабиса, това просто не се случва.

 

33% намаляване на смъртността, причинена от опиоиди.

 

За да тества теорията си на практика, екипът е анализирал законите за регулация на марихуаната, и смъртни сертификати от цяла Америка за период от 10 години. Екипът установява, че във щати, където медицинската марихуана е разрешена, цялостния процент на смъртност, причинена от свръхдоза опиоиди, е със 25% по – нисък от този във щатите, където канабисът е нелегален. Не само това, ами и тази връзка между смъртността и легалния достъп до канабис расте и заздравява в продължение на времето. Когато са разгледали нивата на смъртност на годишна база, изследователите установили, че смъртните случаи от свръхдоза, са намаляли с около 20% през първата година на легализация, 25% – през втората, и достигат до 33% през петата и шестата година, откакто лечението с марихуана е разрешено.

 

„Това не е новост“ казва изследователят д-р Марк Уеър, асистент-професор анестезиолог във университета МакГил в Монреал. “Около 10% до 15 % от пациентите, които изпитват хронична болка използват канабиса като част от своята стратегия за контрол на болката… отново доказваме, че канабиса е чудесен аналгетик“ – казва Уеър. „Очевидно, той има медицински потенциал“

Уеър добавя, че канабисът всъщност успокоява болката, като „променя начина, по който нервите функционират“

 

Медицинският институт, публикува на 17 март 1999г. своят доклад, озаглавен „Марихуана и Медицина: Достъпване на научните знания“.

В него се казва: „В заключение, наличните доказателства от животински и човешки проучвания показват, че канабиноидите могат да имат значителен аналгетичен ефект“

Когато заговорим за контрол на болката, някои от проучванията показват, че най-добрите резултати идват от пациенти, които консумират канабиса чрез инхалация (вапорайзери и/или пушене). Екип от израелски учени наскоро публикуват клиничен експеримент, в който откриват, че пациенти, които използват цялото растение, усещат значително намаляване на болката. Тези открития са публикувани в последния брой на The Journal Of Pain and Palliative Care Pharmacotherapy.

 

Често срещани митове за опиоидите

 

Мит №1: Опиоидите работят добре при хронична болка. Около 90% от хората, страдащи от хронична болка рано или късно биват третирани с опиоиди, независимо, че няма почти никакви доказателства, че при постоянна употреба те помагат по същия начин и са безопасни. „Ние знаем, че колкото е по-висока дозата, и колкото е по-дълъг периода на употреба, толкова по-голям е рискът“ – казва д-р Гари Франклин, професор по здравни науки във Вашингтонския университет в Сиатъл. Хората, които приемат опиоиди за повече от няколко седмици, често развиват толеранс, т.е. нуждаят се от по-големи дози, което общо взето означава зависимост. И дори по-високите дози да успокояват болката, те често причиняват гадене и световъртеж, сриват имунната система и половата активност, и оставят пациентите прекалено замаяни, за да участват в каквито и да е физически активности, които ускоряват въстановяването им. Има случаи, в които тези вещества могат да направят хората дори още по-чувствителни към болка.

Мит №2: Опиоидите не са пристрастяващи, когато се използват като болкоуспокояващо. Някъде между 5% и 25% от хората, които системно употребяват такива предписани лекарства, се пристрастяват. По-малък процент са жени, но пък за сметка на това те се пристратяват по-бързо и са по-склонни да прибегнат до лекарства от черния пазар.

Мит №3: Опиоидите с удължено освобождаване са по-безопасни. Лекарствени продукти като хидроморфон (Exalgo), оксикодон (OxyContin и подобни), морфин (Avinza, MS Contin,  и подобни), и наскоро одобрения Zohydro ER остават в тялото по-дълго след приемане и обикновено са по-силни от опиоидите с краткотрайно действие. Но понякога докторите ги предписват чисто заради удобството – на пациентите се налага да взимат по-малко на брой хапчета, а и те вярват, че дълго действащите опиоиди по-рядко причиняват опиянение и пристрастяване. Но няма доказателства, че тези лекарства работят по-добре или пък са по-безопасни от тези, които са с краткотрайно действие.

 

Защо канабисът е по-безопасен

 

Д-р Грегъри Т. Картър, професор в Училището за медицина към Университета на Вашингтон, заявява следното в неговия отговор, наименован „Аргумента за медицинска марихуана при лечение на хронична болка“, публикуван в статия озаглавена „Медицинската марихуана: надеждно средство в арсенала на лекарите, които третират хронична болка“, в броя на Pain Medicine от май 2013:

 

Проучванията показват безопасността и ефикасността на медицинския канабис при хронична болка. Канабисът няма позната летална доза, има почти незначителни нива на пристрастяване, може лесно да се дозира и приема – орално, чрез инхалация или чрез абсорбация през кожата, тоест, избягват се рисковете, свързани с пушенето почти напълно…
Натуралният канабис съдържа от около 5% до 15% ТХК
, но освен това съдържа и множество други канабиноиди, всички работещи заедно като аналгетик…“

 

Клиниката в Майо заявява във тяхната статия от 25 август 2006, озаглавена: „Марихуаната като медицина: Нека отбележим предимствата и недостатъците“ :

 

„Хората много са използвали марихуаната като аналгетик през 19 век, и няколко изследвания вече са доказали, че канабиноидите имат аналгетичен ефект. Всъщност ТХК може да работи толкова добре при третирането на болка при онкоболни, колкото работи и кодеин. Наблюдава се също, че канабиноидите усилват ефекта на предписаните лекарства, и по този начин осигуряват контрол на болката при по-ниски дозировки. “

 

Д-р Дейвид Хадърн, медицински консултант на GW Pharmaceuticals, вписва в своя документ от 17 юли 2003, озаглавен “Използването на канабиноидна медицина в клиничната практика“, публикуван на личния му уебсайт:

 

„Учените знаят от много години, че канабиноидите са потенциални болкоуспокояващи, и че те действат заедно с опиатите за максимизиране на ефекта. Добавянето на канабисови медикаменти към терапевтичните режими, може да намали нуждата от опиати до 50 % а и повече при много пациенти, като същевременно намалява вредните странични ефекти, причинявани от тях.“

 

Д-р Денис Петро, член на борда на директорите на „Пациенти без време“ (Patients Out Of Time), написва в своя труд „Спастичност и хронична болка“, публикуван в книгата „Канабисът в медицинската практика – Легален, исторически и фармакологичен преглед на терапевтичната употреба на марихуана“ (1997):

 

„Доказателствата в подкрепа на терапевтичната употреба на канабис за болка съществуват както във проучванията върху животни, така и във клинични опити. Тъй като канабисът съдържа много канабиноиди в различни вариации при различните растения, кохерентна препоръка срещу употребата му не може да бъде дадена… Разглеждането на алтернативите – пристрастяващи лекарства като опиоидните аналгетици, водят пациентите към сравнителната безопасност на канабиса.“

 

Въз основа на тези констатации, много експерти във контрола на болката сега съветват лекарите, да препоръчват канабисова терапия, вместо опиатни лекарства за да „ се намали заболеваемостта и смъртността, свързани с предписваните болкоуспокояващи“ .

 

Източници:

sciencedaily.com
safeaccessnow.org
casesjournal.com
norml.org
jamanetwork.com
consumerreports.org
safeaccess.ca