Испанско изследване от Университета в Аликанте

 

Пигментозен ретинит

Години наред медицинската марихуана е била използвана за лечението на болестни състояния, които могат да доведат до загуба на зрението. Най-често срещаният пример e глаукомата, но това не е единственото заболяване, при което растението може да помогне.

 

Всъщност, по-рано този месец,  учени от Университета в Аликанте, Испания публикуваха проучване, което подкрепя това твърдение. Проучването, публикувано в списанието Experimental Eye Research, сочи, че канабиноидите могат да забавят загубата на зрение в случаите на пигментозен ретинит.

 

Учените тестват канабиноидите при влошаване на зрението

 

Вроден пигментозен ретинит е заболяване, от което в САЩ днес страдат приблизително 100 000 души. С течение на времето,  фоторецепторите в ретината умират, което води до влошено зрение и дори слепота, ако не се третира. Не съществува лек за болестта, но витамин А е доказано полезен и забавя слепотата с до 10 години при някои пациенти.

 

„Плъхове, третирани с вещество, подобно на ТНС показват наличие на 40% повече фоторецептори, което играе важна роля при предаването на информацията за визуални стимули към мозъка.“

 

Наред с гореизложеното, екип учени от Университета в Аликанте тества ефектите от лечението с канабиноиди. Използвайки плъхове, установяват, че благодарение на тетрахидроканабинола (THC) загубата на зрение може да бъде забавена.

 

Групата, която получавала по 100 мг ТНС на кг тегло всеки ден, се представила значително по-добре на тестовете за зрение в сравнение с групата, която не била подложена на лечение.

 

Има логика, особено ако погледнем това, че  плъховете, третирани с веществото, притежавали 40% повече фоторецептори с важна роля при предаването на информация за визуални стимули към мозъка.

 

Нужни са повече проучвания, които да определят работещите механизми, но д-р Николас Куенка, водещ учен на проекта, е оптимистично настроен за това, което предстои. „Тези данни показват, че канабиноидите са потенциално ефективни при забавянето на дегенерацията на ретината при пигментозен ретинит,“ обяснява той.