Канабисът убива ракови клетки

 

от Ron Marczyk

 

Изследване, проведено  през 2007 г. от Анджу Прийт съвмесно с Отдела по Експериментална Медицина в университета в Харвард (да, става дума за същият Харвард, за който си мислите), е още едно доказателство, подкрепящо изследването на Доналд Ташкин. To e публикувано през 2005 г. и според него ТНС, изглежда, забавя или спира развитието на рак на дробовете. ТНС, който е една от активните съставки на марихуаната, явно има противотуморен ефект.

 

Заключението, до което достига д-р Прийт е, че ТНС играе главна роля при спиране развитието на рак. Изглежда тетрахироканабинолът блокира епидермалния фактор на растежа (Epidermal Growth Factor), освобождаван от туморите в дробовете.  Епидермалният фактор на растежа участва в ангиогенезиса (развитие на нови кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с кръв).

 

На мишки (чиито биологични функции са идентични в много отношения с тези при човек) са били имплантирани човешки белодробни ракови клетки. След като са започнали да нарастват, те били третирани с ТНС в продължение на три седмици. Теглото на раковите клетки  намаляло с 50%, а броят на туморите в дробовете намалял с 60%.
 
Две възражения относно това изследване:

  1. Това е изследване първа фаза. Направени са някои интересни експериментални открития от един  изследовател, в една лаборатория. Необходимо е да се повтори отново в по-голямо изследване, като се използват същите методи. Втора фаза на изследването би проверила, дали това лечение е безопасно за хора и в какви дози да се прилага. Ще бъдат определени и евентуални странични ефекти. През фаза три ще се направят изследвания върху хора, разделени в три групи: група А ще получава истинско ТНС, група В ще бъде подложена на старото лечение (химиотерапия), група С ще получава плацебо.
  2. Това изследване е проведено само върху животни. Трябва да се проведе върху хора с рак на белия дроб, и то в голям диапазон, за да се прецени дали развитието на рака може да бъде спряно. Има достатъчно доказателства, които дават сериозни основания за по-нататъшни изследвания. Правителството на САЩ обаче прави почти невъзможен достъпа до канабис на лекари и изследователи, които искат да правят такива изследвания. Това според мен е престъпление.

 

В световен мащаб ракът на белия дроб е най-често срещаната форма на рак.

(1 350 000 нови случаи на година и 1 180 000 смъртни случай), като най-високото ниво е в Европа и САЩ.

Петгодишният праг на оцеляване е много нисък при хората с рак на белия дроб. Химиотерапията има много малък успех при лечението му. ТНС не може да се патентова и на фармацевтичните компании ще им бъде трудно да печелят от това възможно лечение. В допълнение, съществуват и политически настроения срещу канабиса. Марихуаната като лекарство все още не e станала основно лекарство, 2013  е годината, в която трябва да постигнем това.
 
Оригинална статия от Science Daily, 17 Април 2007 г.
 
Активната съставка в марихуаната намалява развитието на туморите в рак на белия дроб наполовина и значително намалява възможността на туморите да се разпространяват, твърдят изследователи в Университета в Харвард, които са тествали субстанцията  в лаборатория и върху мишки.
 
Според тях това е първата серия от експерименти, които показват, че съединението делта 9-тетрахидроканабинол (ТНС) забавя развитието на епидермалния фактор на растежа (EFG) и мигрирането на рецептора на епидермалния фактор на растежа (EGFR). Белодробният рак, който експресира рецептора на епидермалния фактор на растежа, обикновено е много агресивен и резистентен на химиотерапия.

 

ТНС, който се свързва с канабиноидните рецептори СВ1 и СВ2, е с действие, подобно на ендоканабиноидите. Това са канабиноиди, които се произвеждат от нашето тяло и активират тези рецептори. Изследователи предполагат, че ТНС или други  агенти, които активират тези рецептори, могат да се използват за лечение на рак на белия дроб.
 
„Красотата на това изследване е, че показахме как едно хулено вещество, ако се използва разумно, може да ни покаже нов път към лечението на рак на белия дроб” – казва Анджу Прийт, изследовател в Отдела по експериментална медицина.
 
Предполага се, че ендоканабиноидите (вкл. и ТНС) чрез канабиноидните рецептори СВ1 и СВ2  участват в  различни биологични функции, включително болка, възпаление, безпокойство. Дериват на ТНС, наречен „Маринол“, е одобрен като стимулант на апетита при раково болни пациенти. Някои щати в Америка позволяват използването на медицинска марихуана за същата цел. Малко на брой изследвания са показали, че ТНС може да има и противотуморно действие, казва доктор Прийт. Наскоро бе завършено едно британско пилотно изследване за ТНС като средство за лечение на глиобластома при хора.
 
В настоящето изследване бе показано първо, че две различни белодробни ракови клетъчни линии, както и образци на белодробен тумор, експресират СВ1 и СВ2 и че нетоксични дози от ТНС са забавили растежа и разпространението в клетъчните линии. „Когато клетките са предварително третирани с ТНС, те показват по-слаба податливост към стимулирана инвазия на рецептора на епидермалния  фактор на растежа, определени чрез различни in vitro методи за анализ”, казва доктор Прийт. За период от три седмици изследователите са инжектирали мишки, на които са били  имплантирани клетки от човешки рак на белия дроб със стандартни дози ТНС. Туморите са намалели с 50 % в размер и тегло сравнено с контролната група. Имало и и около 60% намаляване на раковите поражения в дробовете при тези мишки, както и значително намаление на протеиновите маркери, които се свързват с развитието на рака, казва Прийт.
 
Изследователите не знаят защо ТНС забавя туморния разтеж, според тях субстанцията може би активира молекули, които забавят клетъчния цикъл. Също така предполагат, че ТНС може би пречи на ангиогенесиса и васкуларизацията, които подпомагат развитието на рака.
 
Според Прийт все още има много да се работи, докато се изясни как функционира ТНС. Тя предупреждава, че някои изследвания с животни са показали, че ТНС може да стимулира определени видове рак. „ТНС дава надежди, но остава да извървим дълъг път, докато разберем какъв е неговият потенциал”, казва д-р Прийт.

 

Източници: cebp.aacrjournals.org

tokesignals.com