Болно дете и медицинска марихуана

Сряда, 4 декември 2013 г. | Автор: Тим Фенстър | Новини

 

Ана Конт, на 8 години, от Орчърд Парк, страда от неизлечимо епилептично заболяване, познато като синдром на Дравет. Оказва се, че медицинската марихуана успешно спира припадъците ѝ но в щата Ню Йорк тя е нелегална.

 

Медицинската марихуана е може би последната надежда за Ана Конт.

 

Ана от Орчърд Парк е на осем години. Тя страда от синдром на Дравет – изключително рядка форма на епилепсия, която предизвиква толкова чести и тежки пристъпи, че се счита за неизлечима.

 

Родителите на Ана, лекарите и роднините ѝ са проверили и изпробвали практически всяко познато лечение за това рядко и упорито заболяване, но не са открили нищо, което да позволи на момичето да живее по-дълъг и нормален живот. Единственото изключение е сорт медицинска марихуана с ниско съдържание на THC, но щатското и федералното законодателство в момента възпрепятстват Ана да прилага такава терапия.

 

По думите на Джули Нетерланд, говорител на неправителствената организация Drug Policy Alliance, през последните години Нюйоркското щатско събрание (долната камара на законодателния орган на щата Ню Йорк) на четири пъти e приемало законопроект за легализиране на медицинската марихуана, включително и закона от 2013 г., наречен  Compassionate Care Act (Закон за състрадателното лечение), който е гласуван с впечатляваща подкрепа и от двете основни политически сили.

 

Според Нетерланд резултатите от проведени допитвания показват и близо 80 % обществена подкрепа за медицинската марихуана в щата.

 

За да се разгледа от щатския Сенат на Ню Йорк, законопроектът трябва да бъде одобрен от председателите на няколко законодателни комисии в Олбани.

 

Нетерланд призова губернатора Куомо да заяви подкрепата си за легализацията на медицинската марихуана, за да подпомогне приемането на Compassionate Care Act.

 

Уенди Конт, майката на Ана, се опасява, че ако губернатор Куомо и щатските законодатели не предприемат незабавни действия във връзка със законопроекта, разглеждането му ще се отложи с още една година. А без медицинска марихуана Ана може и да не доживее дотогава.

 

„Това е единствената ни надежда“, споделя Уенди. „Ако не приемат закона, ще трябва да чакаме още една година. А не можем.“

 

Уенди е много активна в кампанията за приемане на Compassionate Care Act, който ще легализира медицинската марихуана за пациенти, страдащи от рак, синдром на Дравет, Алцхаймер и много други заболявания, които могат да се лекуват или облекчат чрез канабис. Тя призовава заинтересованите лица да подпишат онлайн петицията за легализация на медицинската марихуана. Линк към петицията има на Facebook страницата „A Letter to Cuomo“ (Писмо до Куомо).

 

„Не разбирам защо губернаторът не прави нищо за приемането на закона. Той ще спаси хиляди хора“, казва Уенди.

 

Синди МакКормик, лелята на Ана, пояснява, че медицинската марихуана може да подобри качеството на живот на болните от рак, Алцхаймер, глаукома, болест на Крон и много други заболявания. В случая на Ана обаче става дума по-скоро за това да получи шанс за живот.

 

„Това може да спаси живота ѝ“, казва МакКормик.

 

Уенди споделя, че не е и помисляла за марихуаната като вид терапия, докато не научила за Charlotte’s Web, уникален сорт марихуана, разработен за лечението на момиче на име Шарлът в Колорадо, страдащо от синдрома на Дравет.

 

Този сорт е с високо съдържание на канабидиол (CBD) – химическо вещество в канабиса, което има свойството да намалява електрическата активност в мозъка, която е причина за епилептчните припадъци, и с ниско съдържание на THC – психоактивното вещество, на което се дължи опиянението, което търсят употребяващите за развлечение. Сортът съдържа 21 процента CBD и 1 процент THC. Това съотношение го прави напълно неподходящ за употреба за развлечение, а за Ана – изключително полезен за спиране на пристъпите ѝ.

 

При децата, лекувани с „Мрежата на Шарлът“, пристъпите намаляват с 55 до 90 процента.

 

„Нищо (от това, което сме ползвали за лечението ѝ) дори не се доближава до тези числа“, казва МакКормик.

 

Сортът се е оказал толкова ефективен, че седем семейства, които Уенди познава, са се преместили в щата Колорадо, където медицинската марихуана е легална и където е разработена „Мрежата на Шарлът“.

 

Федералните закони, които категоризират медицинската марихуана като контролирано вещество от клас 1, заедно с хероина и кокаина, не позволяват на семейство Конт да се снабдяват с необходимата за терапията марихуана в друг щат и да я транспортират обратно до Ню Йорк.

 

След като осем години са опитвали какво ли не, семейство Конт се надяват на легализирането на медицинската марихуана с подкрепата на губернатор Куомо.

 

Допитванията показват, че мнозинството жители на щата Ню Йорк са „за“ легализиране на марихуаната, поне за строго медицински цели. Уенди заявява, че желанието ѝ не е тя да се легализира като наркотик, а само като лекарство, и да се предписва на пациенти само след официално становище от няколко лекари, което да доказва, че им е необходима, за да живеят или за да подобрят качеството си на живот.

 

В случая на Ана, канабисът е може би най-безвредното налично лекарствено средство, което може да ѝ помогне. Тя ще приема лекарството във вид на хапче или в течна форма, а Уенди вярва, че страничните ефекти ще са много по-безобидни от тези на силните и пристрастяващи лекарства, които Ана взема сега.

 

Според Уенди общественото заклеймяване на медицинската марихуана се дължи на неинформираност, необразованост и на факта, че се определя като незаконно упойващо вещество.

 

“Проблемът е в самата дума „марихуана“. Щом я изрека, хората решават, че искам да дрогирам дъщеря си“, споделя Уенди. “Опитваме се да спасим живота ѝ. Това е най-важното.“